Rendezetlen munkaügyi kapcsolatok

A munkaügyi hatóság is nyilvántartja

Amennyiben cégünk rendezetlen munkaügyi kapcsolatai a munkaügyi hatóság nyilvántartásába bekerülnek, valamennyi központi költségvetési támogatástól elesünk! De mit is jelent a gyakorlatban a rendezetlen munkaügyi kapcsolat? – e kérdésre keresi a választ cikkében a Pic&Profit szakértője.
 
   A munkaügyi hatóság a foglalkoztatók munkaügyi kapcsolatai rendezettségével kapcsolatos adatoknak más szervek eljárásában történő felhasználása céljából hatósági nyilvántartást vezet. Amennyiben cégünk neve itt szerepel, akkor felesleges elindulni bármilyen tenderen vagy megpályázni bármilyen támogatást. a támogatási szerződések megkötése során ugyanis nyilatkoznunk kell arról, hogy” megfelelünk-e a rendezett munkaügyi kapcsolatok feltételeinek”.
 
  Nem részesülhet állami támogatásban az a munkaadó, amely az államháztartási törvényben leírt – a rendezett munkaügyi kapcsolatokról szóló – feltételeknek nem felel meg. A témát az 1/2012. (I.26) NGM rendelet szabályozza, de nem árt, ha a Munka Törvénykönyvét és egyéb munkaügyi jogszabályokat is előveszünk.
 
   Az alábbi esetekben biztosan rendezetlennek számít a munkaügyi kapcsolat:
ha nem jelentjük be időben alkalmazottjainkat,
a törvény így szól:  „a biztosítási jogviszony első napján, a foglalkoztatás megkezdése előtt, álláskeresési támogatás esetén a támogatást megállapító határozat jogerőre emelkedését követő 10 napon belül,” Art.) 16. § (4) a)
az  életkori feltételekre vonatkozó (ideértve a gyermekmunka tilalmát is) vonatkozó rendelkezéseket megsértjük. Általánosságban elmondható, hogy „munkavállaló az lehet, aki a tizenhatodik életévét betöltötte.”
munkabér mértékére és a kifizetés határidejére vonatkozó rendelkezések megsértése. Nem tartjuk be a vonatkozó minimálbéreket, nem tartjuk be a munkaszerződésben vállalt munkabér fizetési határidőt.
megsértjük  az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló 2003. évi CXXV. törvény (a továbbiakban: Ebktv.) alapján az egyenlő bánásmód követelményeit.
 
  A fentiek miatt akkor válunk „rendezetlen munkaügyi kapcsolatúvá”, ha a következő hatóságok, ezek alapján bírsággal sújtanak:
munkaügyi hatóság
állami adóhatóság
egyenlő bánásmód követelményének érvényesülését ellenőrző hatóság
idegenrendészeti hatóság
 
   Fontos viszont tudni, hogy „felmentést” kapunk és a bírságoktól, szabálytalanságoktól függően támogatást kaphatunk, ha általánosságban, két éven belül a hatóság a korábbival azonos jogsértés elkövetését nem állapította meg illetve jogviszony bejelentés elmulasztása esetén az alábbi esetekben:
a) a munkaügyi hatóság, valamint az állami adóhatóság által kiszabott munkaügyi bírság/mulasztási bírság összege nem haladja meg a harmincezer forintot,
b) a jogsértés első alkalommal, egy munkavállaló vonatkozásában került megállapításra,
c) két éven belül a hatóság a korábbival azonos jogsértés elkövetését nem állapította meg.
 
   Több telephely esetén telephelyenként kell mindezt értelmezni.

Forrás: Piac&Profit