Nagyobb lehetőségeket kellene teremteni a mikrovállalkozásoknak

Több embernek adnak munkát, mint a nagyvállalatok

Több lehetőséget kell adni a mikrovállalkozásoknak, ugyanis több embernek adnak munkát és az innovációbban is hatékonyabbak, mint a nagyvállalatok - hangsúlyozta Csath Magdolna, közgazdász Kaposváron. A Somogy Megyei Iparkamara rendezvényén a 2014-20 uniós ciklus fejlesztési irányairól tanácskoztak. A szakemberek kiemelték: a magyar gazdaság végre kitört a recesszióból és megindult a növekedés – olvasható a somogytv.hu oldalán.

Csath Magdolna:
-Én úgy gondolom, hogy a mikrocégeknek nagyobb lehetőségeket kellene teremteni, mint ami most ami pillanatnyilag látszik az elkészült operatív programokból.
Jobban át kellene gondolni a 2014-2020-as uniós ciklus lehívható forrásait. Csath Magdolna szerint több lehetőséget kellene adni a kis családi válllakozásoknak, azoknak, akik 9 embernél kevesebbet foglalkoztatnak. Ugyanis ezek a cégek a szektoron belül a munkavállalók 37, míg a nagy vállalatok csupán a 21 százalékát foglalkoztatják.

Csath Magdolna:
- Amiatt, hogy a mikrók nagyon-nagyon sok munkahelyet teremtenek, rugalmasak tudnak lenni, az ország bármelyik pontján egy mikrovállalat könnyen elindul, egy nagy cég nehezebben megy oda, tehát, ha mi a területi egyenlőtlenségeket csökkenteni akarjuk, amely tudjuk, hogy nagyon-nagyok, akkor is indokolt lenne a mikroknak a kicsiknek a támogatása.
Az uniós források hatvan százalékát gazdaságfejlesztésre kell fordítani - hívta fel a figyelmet Vitályos Eszter államtitkár. Kiemelte: az elmúlt négy évben 700 pályázatot nyert a kaposvári kistérség, 41 milliárd forint értékben. A jövőbe pedig azok lehetnek a nyertesek, akik már felkészültek források lehívására.

Vitályos Eszter, államtitkár:
-Amik nagyon számítanak majd, hogy a területi operatív programban mennyire előkészített programokkal tudnak indulni. Illetve azok a vállalkozások, kkv-k, mikrovállalkozások, akik majd a GINOP-ban indulnak mennyire kidolgozott és mennyire támogatható projektekkel indulnak.
Somogy elsőként adta le a megyei fejlesztési tervet, így minden esély megvan, hogy a korábbinál több, akár 300 milliárd forint érkezzen a megyébe.

Jakó Gergely, elnök, Somogy Megyei közgyűlés:
-Azt szeretnénk,ha egy olyan párbeszéd jönne létre a vállalkozások és az irányítók között. És ennek kapcsán hét év múlva el tudjuk mondani, hogy amit elterveztünk azt el is tudtuk végezni.
Szita Károly arról beszélt a Kaposvár a válság idején is fejlesztett és vallja, hogy a legjobb szociális védőháló az erős gazdaság. A kaposvári modell új korszaka is erre épül.

Szita Károly, polgármester, Kaposvár:
- Azt hisszük, hogy a munka a biztos megélhetés garanciája, én vallom, hogyha munka van, akkor minden van, ha munka nincs, akkor semmi nincs. A munka az alapja minden ember létbiztonságának és függetlenségének.
A munkában pedig az iparkamara is segít.

Varga József, elnök, SKIK:
-Ahol nagyobb fejlesztéseket indítanának az önkormányzatok, ott a kamara a saját eszközeivel segít olyan fórumokat szervezni, ahol azokat mindenképpen ismertetni lehet. Az önkormányzatok pedig azt vállalták, hogy lehetőleg a 60 százalékát az uniós forrásoknak gazdaságfejlesztésre tudjuk fordítani, márpedig ezt csak egy együttműködéssel lehet megcsinálni.

A gazdaság motorjai pedig hosszú idő után végre újra beindultak - hangsúlyozta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Parragh László, elnök, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara:
-A magyar gazdaság végre kitört a recesszióból, megindult egy növekedés, ennek a fenntarthatóságáról kell gondoskodni, nő az exportunk, javul a hitelpozíciónk, beruházások gyönyörűen bővülnek, tehát minden makrogazdasági mutató jó irányba halad.

A gazdaságfejlesztést pedig tovább segíthetik a 2014-20-as uniós ciklus forrásai. Ez azért is fontos, mert a szakemberek szerint még egyszer nem lesz ilyen lehetősége hazánknak.

Forrás: somogytv.hu