Társadalmi egyeztetés az új közszolgálati törvényről

A szakszervezetek elutasítják a tervezetet, mely tovább csökkenti a hivatásosok jogait


A szolgálati törvény az illetményemelést leszámítva egyértelműen az állomány eddig meglévő jogainak további csökkenését, elvonását tartalmazza, ezért a javaslatot a szolgálati viszonyban állók, többsége érdekében nem támogatják - közölte Powell Pál, a Belügyi Érdekegyeztető Tanács Munkavállalói Oldal elnöke.
 
   A közszolgálati életpálya kidolgozásával összefüggő feladatok végrehajtásának koordinálása tavaly augusztusban nevezte ki a belügyminiszter miniszteri biztossá Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgatót. A kinevezése már akkor szakmai körökben megrökönyödést keltett, hiszen a nyugdíjas határőrből lett tűzoltó nem a szakszervezetekkel való együttműködéséről híres. Az eltelt időben ez bebizonyosodott, az érdekvédelmi szervezetek  érdemi bevonása nélkül kerül a kormány elé a törvénytervezet.
 
Nyírják a jogokat
 
   A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete az aggodalmait a rövidke szakértői egyeztetésen kifejtette. Egyebek között nem értenek egyet azzal, hogy a Magyar Rendvédelmi Kar tagja, tisztségviselője nem lehet olyan személy, akit szakszervezeti tisztségviselőnek választottak. A polgári nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos állományú tagjai még rosszabbul járnak, ők még érdekvédelmi szervezetet sem hozhatnának létre.
 
   A nyilvánosságra hozott törvénytervezet a véleménynyilvánítás szabadsága résznél egy merőben szokatlan rendelkezést is tartalmaz: „A hivatásos állomány tagja az internetes felületen, magánszemélyként történő megnyilvánulása, magánvélemény nyilvánítása során a hivatásos állományba tartozására, vonatkozó adatot nem hozhat nyilvánosságra.” Azon túl, hogy nyelvtanilag zavaros a mondat, előreveti, hogy a tűzoltók, rendőrök a jövőben még a Facebook adatlapjukra sem írhatják ki, hivatásos állományban vannak, nem közölhetnek magukról egyenruhás fotókat, meg se említhetik, hogy mi a foglalkozásuk.
 
   A korábbi szolgálati törvényből viszont változatlanul átemelték, hogy „a hivatásos állomány tagja köteles a hivatásával össze nem függő szervezettel fennálló, valamint újonnan létesülő tagsági viszonyát előzetesen, az állományilletékes parancsnoknak írásban bejelenteni”. Ennek értelmezési problémájára a Lánglovagok Egyesület már korábban felhívta a figyelmet.
 
Várják a véleményeket?
 
   A rendvédelmi szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló törvény tervezetét január 30-án bocsátotta társadalmi egyeztetésre a Belügyminisztérium. A véleményeket február 4-ig a jogszabaly(at)bm.gov.hu e-mail címre lehet elküldeni. Ezeket nyilván majd annyira veszik figyelembe, mint az érdekvédelmi szervezetek aggodalmait.
 
Forrás: langlovagok.hu