Tiltakoznak a szakszervezetek a szolgálati törvény módosítása miatt

Hiába emelkedne a dolgozók bére, többféle pótlékot is megvonnának


Tiltakoznak a szakszervezetek a szolgálati törvény módosítása miatt. Nem tudják elfogadni, hogy a rendvédelmi dolgozók túlóra keretét megemeljék úgy, hogy azt pénzben egyáltalán nem válthatják meg. Hiába emelkedne a dolgozók bére, többféle pótlékot is megvonnának. A tervezet szerint a rendvédelmi dolgozóknak még azt is jelenteniük kellene, ha külföldre utaznak és a felettesük az utazást meg is tilthatja – olvasható az ATV oldalán.

   Több tízezren vettek részt még négy évvel ezelőtt a bohócforradalomnak elkeresztelt eseményen. Akkor a rendvédelmi dolgozók a korkedvezményes nyugdíj megszüntetése ellen tiltakoztak.
 
   A miniszterelnök három és fél évvel később karácsonyi ajándékként 385 új autót adott át a rendőrségnek, egyben bejelentette, hogy a fegyveres és rendvédelmi dolgozók bérét júliustól emelik.
 
   A szakszervezetek azonban meglepődtek, amikor kiderült, hogy a szolgálati törvénybe nemcsak a béremelést írták bele.  Az érdekképviseletek azt például nem tudják elfogadni, hogy felemelik a túlórakeretet 480 órára. Úgy, hogy a túlórát pénzben nem válthatnák meg, hanem csak szabadidő formájában kapnák meg. Ezt azonban a szakszervezetek szerint nem lehet megvalósítani, mert a dolgozók annyira leterheltek. Érzékenyen érintheti a rendvédelmi állomány tagjait az is, hogy a jubileumi pótléktól is eleshetnének.
 
  Felháborodást váltott ki az is, hogy a rendvédelmi dolgozóknak, ha külföldre utaznak, azt jelenteniük kell a felettesüknek, aki szolgálati vagy nemzetbiztonsági érdekre hivatkozva megtilthatja a külföldi utat. Változás lenne az is, hogy több ezer ember közalkalmazotti státusza megszűnhet, és ezután munkavállalóvá válnának. Ez pedig azt jelentheti, hogy könnyebben lehet majd kirúgni őket.

Forrás: atv.hu