Pénzkereseti lehetőség akár a tanulóévek alatt is

Hiányszakmák: női szabó, szociális gondozó vájár

A női szabó is felkerült idén a Baranya megyei a régió hiányszakmáinak listájára, de újra a lajstromon van a vájár munkakör is – írja a bama.hu.

   Az öt esztendővel ezelőtt indult gyakorlat szerint aki a munkaerőpiacon hiányszakmát jelentő szakirányt választ, az tanulmányi eredményétől függően extra ösztöndíjban részesülhet. Ennek mértéke havi 10 és 30 ezer forint között mozoghat. Az ösztöndíj folyósítása független a többi tanulói juttatástól, így például a tanulószerződés alapján járó összegtől is, azokkal tehát tovább növelhető a diákévek alatt elérhető havi juttatás. Így egy jól tanuló és jó tanulószerződéssel rendelkező diák akár havi 60-70 ezer forintot is hazavihet tanulóévei idején.
 
  A pályaválasztóknak segítenek a megyei kamarák honlapján elérhető listák, melyek alapján egyre többen választanak szakmát maguknak. A kedvezményezettek köre évről évre változik, a régióban viszonylag tartós a gépipari és az építőipari szakmák jelenléte a listán. A szakképzési szakemberek tapasztalatai szerint egyre több továbbtanuló, illetőleg szüleik is figyelnek a választott szakmák keresettségére, későbbi lehetőségeikre.
 
Már a női szabó is a listán
 
  Női szabó:ez a munkakör manapság már nemcsak a konfekcióipari tömegtermelésben keresett, hanem azokban a kisebb vállalkozásokban is, amelyek egyedi ruhamodelleket készítenek. Ezért a szakmai hozzáértés mellett a kreativitás is előny a szakmát választóknál
 
  Gépi forgácsoló: a szakma folyamatos fejlődési lehetőséget kínál a szakmunkások számára. A szakma birtokában lehetőség van CNC-gépkezelő bizonyítvány megszerzésére is. A gépeket vezérlő programok különbözőek, ezért a szakma folytonos kihívást jelent.
 
  Vájár:a szakmunkás feladata a mélyművelésű szén-, érc-, ásványbányák jövesztő, szállító, rakodó és kiszolgáló gépeinek üzemeltetése, az üzemeltetéshez kapcsolódó ellenőrzési, gépkezelési, karbantartási, technológiai, munkaszervezési feladatok elvégzése.
 
  Hegesztő:feladata fémből, többségében acélból készült szerkezetek, csövek, hidak, kazánok alkatrészeinek összeállítása, összekötése oldhatatlan kötéssel. Speciális igénybevételű gépek, szerkezetek hegesztéséhez úgynevezett minősítést kell szereznie.
 
   Szociális gondozó és ápoló:aki ezt a tevékenységet végzi, a napi munkája során közreműködik a fogyatékos és az idős, beteg emberek sajátos szükségleteinek megtervezésében, ápolási, gondozási, fejlesztési, rehabilitációs (utógondozási) ellátásában.
 
  Autótechnikus:az, aki érti az autószerelő szakmát, de nem szívesen koszolja össze magát. Nem érdeklik a mechanikus dolgok, fék, kormány stb. Inkább a számítógép segítségével hibafeltárás. Működési rendellenességeket, hibákat keres, logikával kutat.
 
   Ipari gépész:lakatosfémekkel dolgozik, acélból és más fémekből készít különböző szerkezeteket. Nagyon változatos és érdekes szakma az ipar sok területén. Már a lakatosok is dolgoznak CNC-lemezvágó és -hajlító berendezésekkel, hegesztőrobotokkal is.
 
  Eladó:a kiskereskedelemben nélkülözhetetlen, keresett munkakör. Folyamatos keresletet jelentenek a boltok, a bevásárlóközpontok, a plázák. Vonzó a fiatalok számára, mert tiszta, gyakran reprezentatív környezetben, akár részmunkaidőben dolgozhatnak.
 
   Idegenvezető:a külföldi turistákat, magyar vendégeket megismerteti az ország turisztikai, kulturális, történelmi, művészeti értékeivel, nevezetességeivel magyar, illetve idegen nyelven. Gondoskodik a vendégek részére megrendelt szolgáltatások biztosításáról.
 
   Szárazépítés:azoknak a belsőépítési technológiáknak a gyűjtőfogalma, melyek során nem viszünk fölösleges vizet az építési rendszerbe. Ide tartoznak a szerelt válaszfalrendszerek, falburkolatok, álmennyezetek, álpadlók, üreges padlók, szárazaljzatok.
 
Forrás: bama.hu