Konferencia a család és a munka egyensúlyáról

Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom szervezi csütörtökön az Akadémián a házasság hete programsorozat keretében. Beszédet mond Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége és Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár is.

   A 2012-ben elhunyt Kopp Mária orvos által életre hívott - a tervezett gyerekek megszületését támogató - mozgalom rendezvényén a házassággal, párkapcsolati konfliktusokkal és a gyerekvállalással kapcsolatos előadásokat, kerekasztal-beszélgetéseket tartanak. Bemutatkoznak a házasság hete idei „arcai”: Tomka János főiskolai tanár, a Károli Gáspár Református Egyetem tanszékvezetője és Tomkáné Zsáry Anikó építészmérnök, valamint Rudolf Péter és Nagy-Kálózy Eszter színész.

    A magyarországi házasság hetét - idén február 8-15. között - a keresztény egyházak és civil szervezetek összefogásában tartják, az idén megtartó hűség mottóval meghirdetett rendezvénysorozat központi programjainak fővédnöke Herczegh Anita. Magyarországon 2008 februárjában, a Bálint naphoz kapcsolódóan rendezték meg először a házasság hetét, amelyhez a kezdetektől csatlakoztak a keresztény felekezetek, illetve több, a házassággal, családgondozással foglalkozó szervezet.

   Az országos rendezvénysorozat célja, hogy felhívja a figyelmet a házasság, a család értékeire és fontosságára, valamint segítséget nyújtson a házasságra készülőknek vagy a házasságban problémákkal szembesülőknek. A hazai eseménysorozathoz évről évre több magyarországi és határon túli nagyváros és település csatlakozik programokkal. A programok a www.hazassaghete.hu oldalon és ugyanezen a néven a Facebookon is elérhetőek.

  Az elmúlt csaknem két évtizedben nemzetközivé vált házasság hete mozgalomhoz sok ismert közéleti személyiség csatlakozott, kifejezve elköteleződését a házasság, a család ügye iránt. A programot olyan neves közéleti személyiségek is támogatták, mint például Tony Blair volt brit miniszterelnök, Mary McAleese, Írország korábbi köztársasági elnöke, valamint 2013 óta Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége.

   A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom a rendezvényre szóló meghívójában azt írta, szeretné elérni, hogy családbarátabbá váljon a magyar társadalom, háruljanak el a gyermekvállalás előtt tornyosuló akadályok, kerüljön egyensúlyba a munka és a magánélet. Azt írták, egy nemzetközi kutatás szerint a magyar társadalom a leginkább családbarát Európában: a magyar fiatalok átlagosan 2-3 gyermeket szeretnének vállalni, bár végül csupán 1-2 gyermekük születik.