A mozik miatt nem zárnak be vasárnap a bevásárlóközpontok

Az összes pláza különleges elbánást kér majd a kormánytól

A plázák is hosszabb nyitvatartási idővel válaszolnak a vasárnapi pihenőnapot előíró jogszabályra, s a jövő héten eldöntik, hogy csatlakoznak-e az ezzel kapcsolatos népszavazáshoz.

   A jövő héten dönt arról, hogy csatlakozik-e a vasárnapi zárva tartás ellen szerveződő népszavazáshoz a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége (MBSZ) – közölte a Napi Gazdasággal az érdekszervezet főtitkára. Balatoni Judit szerint a szövetség már egyeztetett a témában az akciót kezdeményező Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségével, így már csak a tagok közgyűlésen történő döntésére van szükség. A plázák jelentős többsége egyébként nyitva fog tartani vasárnap is, azok a bevásárlóközpontok gondolkodnak csak azon, hogy bezárnak, amelyekben nem működik mozi, ilyen pedig nagyon kevés van az országban – mutatott rá a főtitkár.
 
  Kihasználva a törvény adta lehetőségeket, előreláthatóan nem csak egy-kettő, hanem az összes pláza különleges elbánást fog kérni a kormánytól, hogy az épületeiken belül működő boltok nyitva maradhassanak. Mint azt Balatoni Judit elmondta, a jogszabály lehetőséget ad arra, hogy egy későbbi kormányrendeletben – az adott település vagy településrész sajátosságaira tekintettel – a fő szabálytól eltérő előírásokat is megfogalmazzanak. A különleges elbánást kérőknél mérlegelési szempont lehet többek között az idegenforgalmi sajátosság, a vásárlói szokások, a területi ellátottság és a foglalkoztatás. Ezek alapján pedig – tette hozzá a szakértő – a bevásárlóközpontok nagy része jó eséllyel kérhet majd különleges elbánást.
 
   A parlament tavaly december közepén fogadta el a kereskedelmi ágazatban a vasárnapot pihenőnappá kikiáltó törvényt. A jogszabályban kivételként rögzítették, hogy az adventi időszakban és az év egy szabadon választható vasárnapján nyitva lehetnek az üzletek. Az idén március 15-én életbe lépő törvény szerint a hét utolsó napján csak a kétszáz négyzetméternél kisebb üzletek nyithatnak ki, amennyiben a tulajdonos vagy közvetlen családtagja dolgozik benne.

Forrás: Napi Gazdaság