Öltözékük miatt panaszkodnak a rendőrök

Ruhaellátót hoz létre a Belügyminisztérium

Ruházati ellátó céget hoz létre a Belügyminisztérium, amellyel egységesíteni akarják a beszerzést, készletgazdálkodást, raktározást. Rendőrségi forrásokból jelenleg sok panaszt hallani az ellátásra és az egyenruhák minőségére. Egyes termékeket ráadásul lehetetlen beszerezni az ORFK egyetlen, fővárosi egyenruházati boltjából, ami a belső ellenőrzések alkalmával komoly gondot okoz az állomány tagjainak – írja a 168 óra.

   A Hivatalos Értesítő február 9-i számában jelent meg Pintér Sándor utasítása „a belügyminiszter irányítása alatt álló szervek hivatásos állománya központi ruházati ellátását végrehajtó szervének kialakításáról”. E szerint a rendvédelmi szervek ruházati ellátására létrehoztak egy állami céget, a Bv. Holding Kft.-t. A Nemzeti Cégtár adatai szerint a vállalkozást már bejegyezték, főtevékenysége a vagyonkezelés.
 
   Az utasítás szerint a cég telephelyét február 28-ig kell kiválasztani. Az ingatlan állapotának felmérését, a funkcionális helyiségek és az informatikai hálózat kialakítását április 30-ig kell végrehajtania a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (BVOP). Azért a BVOP-nak, mert az egyenruhákat és a kiegészítőket – az eddigi gyakorlatnak megfelelően – továbbra is elítéltek fogják készíteni.
 
   A belügyminiszter utasításában szerepel az egységes ruházati személyi nyilvántartó program beüzemelésének terve is. Az új egyenruházati bolt és a kapcsolódó webáruház, illetve csomagküldő szolgálat szeptember elsején indulna el.
 
   A rendőrök jelenleg évente több tízezer forintos ruhapénzt, kapnak, amelyet civil ruházatra is elkölthetnek, de a bevetési ruhát is ebből kell megvásárolniuk. A rendvédelmi szervek dolgozói vagy civilben vagy egyenruhában jelenhetnek meg, a kettő elemeit nem lehet vegyíteni.
 
   A bevetési ruhát és a kiegészítőket egy fővárosi, Rónai utcai egyenruházati boltból lehet beszerezni. A 168 Órának rendőrségi források azt mondták, az egyenruhák jelenlegi kínálatával és minőségével is komoly problémák vannak. Az egyenruhások elsősorban méretproblémákra panaszkodtak, az egyenruházati boltban ugyanis gyakran csak a legnagyobb és legkisebb konfekciómérethez lehet hozzájutni. Az öv és a – 35 ezer forintba kerülő – bakancs minőségével kapcsolatban is sok kifogást lehet hallani.
 
   Lapunknak egy rendőr arról számolt be, hogy az egyenruházati boltban 17 ezer forintba kerülő téli szőrmesapkát a szemfüles kollégák mindössze 4 ezerért beszerezhetik a gyártótól.
 
  A ruházatot és a felszerelést ugyanakkor rendszeresen ellenőrzik. Az ellátás hiányosságai miatt beszerezhetetlen kiegészítőket ilyenkor egymástól kérik kölcsön az egyenruhások. Előfordul, hogy ugyanazt a szőrmesapkát több tucatnyian bemutatják az ellenőrzés során. Ha az ellenőrzés valamilyen hiányosságot talál, azt a ruhapénzből levonják és kiutalják, de előfordulhat, hogy az illető sosem kapja meg.
 
   A most létrehozott Bv. Holding Kft. talán orvosolja majd ezeket a problémákat – a lapunk által megkérdezett rendőrök mindenesetre szkeptikusak ezzel kapcsolatban.

Forrás: 168 óra