Milliós bírság szerződés-mulasztásért

Üzemorvos a munkahelyen

A Munkavédelmi törvény minden munkáltató számára kötelezővé teszi, hogy foglalkozás-egészségügyi szolgálatot biztosítson a munkavállalók számára. A köznyelvben „üzemorvos”-ként használt szolgáltatást 2011. óta már nem kötelező az OMMF részére bejelenteni, azonban a szolgáltatási kötelezettség továbbra is fennáll még akkor is, ha csak egyetlen bejelentett munkavállalónk van – írja a Piac&Profit.

   A munkavédelemről szóló törvény alapján a munkavédelmi hatóság munkavédelmi bírságot szab ki ránk, ha munkáltatóként elmulasztjuk kötelezettségünket. A bírságot, a törvény értelmében, az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzésre vonatkozó követelmények teljesítését elmulasztó, és ezzel a munkavállaló életét, testi épségét vagy egészségét súlyosan veszélyeztető munkáltatóval szemben szabják ki. A munkavédelmi bírság összege 50 ezer forinttól 10 millió forintig terjedhet.
 
  Tévhit azt gondolni, hogy nálunk nem végeznek a dolgozók olyan veszélyes munkát, amely alapján a fenti veszélyeztetés megvalósulna. Egy egyszerű irodai alkalmazott egészsége is veszélyeztetve lehet ugyanis, ha mondjuk gerincsérvet kap az állandó gép előtt ülés és a rossz munkakörülmények következtében. De az is előfordulhat, hogy a munkavégzés során alkalomszerűen köteles a munkavállaló veszélyesebb tevékenységet végezni.
 
Mire jó ez?
 
   A foglalkozás-egészségügyi szolgálatnak elsősorban megelőző szerepe van. Közreműködik az egészséges munkakörnyezet kialakításában és az egészségkárosodások megelőzésében. Feladata egyrészt, hogy a munkahelyi megterhelés (fizikai, szellemi, lelki) és a munkakörnyezeti káros tényezőket (fizikai, kémiai, biológiai, pszichoszociális, ergonómiai) felkutassa, ellenőrizze, másrészt hogy javaslatot tegyen arra, milyen módszerekkel lehet ezeket olyan szinten tartani, ami nem károsítja az egészséget. Emellett ellenőrzik a munkavállalók egészségét is, munkahigiéniai tanácsadással segítik a munkáltatókat és a veszélyhelyzetek megelőzésében is közreműködnek.
 
  Munkahigiénés vizsgálat az egészségkárosító kockázat meghatározásához és nyomon követéséhez szükséges. E vizsgálat keretében a foglalkozás-egészségügyi szolgálat feltárja a munkakörnyezetben lévő kóroki (fizikai, kémiai, biológiai, ergonómiai, pszichoszociális) tényezőket és olyan vizsgálatokat végez, amelyek eredményeként javaslatot tudnak tenni az egészségkárosító kockázatok csökkentésére.
A munkaköri alkalmassági vizsgálatot a munkaköri feladat jellegétől függően évente vagy kétévente kell elvégeztetnünk és azon részt is kell vennünk. Enélkül nem alkalmazhatunk senkit.

Forrás: Piac&Profit