Saját magunkat írhatjuk ki betegszabadságra?

Tehermentesítenék az orvosokat

 A Magdeburgi Egyetem kutatói azt javasolják, hogy a dolgozók rövid betegségek esetén önmaguk írhassák ki magukat, hogy a családi orvosok terhelését enyhíteni lehessen.

   „A cél az lehet, hogy az alkalmazottak maguk jelenthessenek beteget, legfeljebb egy hetes időtartamra” - mondta a Welt am Sonntag munkatársának Wolfram Hermann vezető kutató.

   Hermann szerint az emberek nagy része azért keresi fel az orvosi rendelőt, hogy igazolást kérjen. Ezek a betegek túl sok időt rabolnak el az orvos munkaidejéből.

   A javasolt módszer bevezetése azontúl, hogy könnyítené az orvosok terhelését, „erősítené a dolgozók felelősségtudatát is” - állítja a kutató.

   A norvég tapasztalatok szerint, ahol már bevezették ezt az eljárást, a betegállományban töltött napok száma érdemben nem változott.

  Jens Spahn, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) képviselője, a német parlament, a Bundestag Egészségügyi Bizottságának tagja egyetértett abban, hogy valamit tenni kell a doktorok terhelésének enyhítésére.

  „Az orvosi rendelést felkeresők száma azért nagyon magas Németországban, mert a betegeknek minden alkalommal oda kell menniük, akár csak egy receptért, ellenőrzésre vagy egy rövid betegség miatti igazolásért” - mondta Spahn hétfőn a Münchner Merkur munkatársának.

  Hozzátette azonban, hogy a politikusoknak elemezniük kell ugyan a javaslatokat, de az üzleti világ már foglalkozik a betegállományban töltött időtartam csökkentésének lehetőségével.

  A 2013. évi adatok azt mutatták, hogy abban az esztendőben a dolgozók átlagosan 17,6 betegnapot vettek igénybe.
A munkáltatók vitatták, hogy a betegségi igazolások kiadása komoly terhet róna az orvosokra.

   A Német Munkáltatók Szövetsége (BDA) szóvivője szerint „a német jogszabályok összességében jónak bizonyultak”. Sőt, azt javasolta, hogy annak a minimum négy napos távollétnek az időszakát, amikortól az orvosi igazolás szükséges, „bármiféle visszaélés megelőzése” érdekében csökkentsék.

Forrás: Figyelő