A sürgősségi ellátás sürgős orvoslásra vár

Magyar Orvosi Kamara:

Szakemberhiány, alacsony fizetések, szervezési nehézségek. A Magyar Orvosi Kamara szerint ezek jellemzik ma a sürgősségi ellátást. Az egészségügyért felelős államtitkár azt mondja: a kórházi szerkezet átalakításával a sürgősségi betegellátás minősége is javulhat – olvasható az InfoRádió honlapján.

   Azonnali változásokra lenne szükség a Magyar Orvosi Kamara szerint a sürgősségi betegellátás javítása érdekében. Éger István, a szervezet elnöke úgy véli, hiba volt a betegszállítás kiszervezése az Országos Mentőszolgálattól.

   „A sürgősségi ellátás biztonsága sürgős orvoslásra vár. A területi sürgősségi ellátás, tehát a kórház előtti vonatkozásban óriási hiba volt elvenni a mentőktől a szállítás kapacitását, ezzel olyan tartalékháttere szűnt meg, ami manapság az iránta megnövekedett plusz igényt, hogy a betegeket innen-oda szállítani tudná, nem tudja teljesíteni.”

   A Magyar Orvosi Kamara álláspontja szerint nélkülözhetetlen fenntartani az alapellátási ügyeleteket és be kell vezetni az iskolákban az egészségtan-oktatást. Éger István azt is hangsúlyozta, minden olyan kórházi reform elfogadhatatlan lenne a kamara számára, amely egészségügyi dolgozók elbocsátásával jár. A MOK elnöke azt is kiemelte, hogy folytatni kell az egészségügyben dolgozók bérének felzárkóztatását.

   Az egészségügyért felelős államtitkár szerint a kórházi szerkezet átalakításával a sürgősségi betegellátás minősége is javulhat.

  „A kormány egyik legfontosabb feladatának tekinti, hogy a sürgősségi és az alapellátás fejlesztésén keresztül fogjon az egészségügyi rendszer megújításához.”

  Zombor Gábor hangsúlyozta, elengedhetetlen a háziorvosok és a kórházak együttműködése, hogy a mentőket valóban csak a legindokoltabb esetekben vonják be a betegszállítási feladatokba.

Forrás: InfoRádió