Minimálbér alatt: katasztrofális somogyi fizetések

A segédmunkások olykor a minimálbér alatti fizetségért is hajlandóak munkát vállalni

Magyarországon az európai átlagnál nagyobb reálbér-növekedés várható az idén a Hay Group nemzetközi menedzsment tanácsadó cég legfrissebb felmérése szerint. Vállalkozók, érdekvédők és döntéshozók szerint a somogyi fizetéseknél még hosszú ideig nincs reális esély az áttörésre: az elavult infrastruktúra, az elmaradt nagyberuházások és a kevés új munkahely is hozzájárul az alacsony bérek fennmaradásához – írja a sonline.hu.

   Beszámolók szerint átlagosan 2,6 százalékos fizetésemelés várható, ami 2,3 százalékos reálbér-növekedés lehet. Európában a bérek átlagosan 3,1 százalékkal fognak nőni, ami az 1,5 százalékos infláció mellett 1,6 százalékos reálbér-emelkedést hoz.
Hatta József, a kaposvári Kapos-Coop Zrt. elnöke nem kívánt jóslásokba belemenni, ám elismerte: a kereskedelem az elmúlt időszakban nem tartozott a jól fizető szakmák közé. Nemcsak cégük, hanem számos más somogyi társaság is alapvetően a kötelezően előírt béremelést hajtotta végre.
– Ez azonban nem azt jelenti, hogy nem akarunk több fizetést adni, ám a gazdasági helyzet leszűkíti a mozgásterünket – fejtette ki. – Nagyjából három százalékos béremelésben gondolkodunk, ennek időpontja bizonytalan, az első négy havi forgalmunk függvényében hozzuk meg a döntést.


  A Központi Statisztikai Hivatal felmérése szerint 2013-ban 178 948 forint volt a somogyi bruttó átlagkereset, előtte 171 042 forint. A nagyjából 260 főt foglalkoztató kaposvári kereskedelmi láncnál valamivel több mint 130 ezer forint az átlagbér.
Hatta József rámutatott: akkor tudnák látványosan növelni a dolgozói béreket, ha a somogyi vásárlóerő a mostaninál nagyságrendekkel erősebb lenne. A lakossági jövedelempozíciójának javulásához azonban sok és jól fizető munkahelyekre lenne szükség, ennek azonban egyelőre nem látni nyomát.

   – A megyei építőiparban sem látok egyelőre esélyt az elmozduláshoz, hiányzik a pénz, a tőke – mondta egy kaposvári ingatlanos társaság ügyvezetője. – Az építkezések leálltak, a  tapasztalt, jól felkészült  szakemberek nagy része külföldön dolgozik.
 
  Úgy tudni: egyes végzettség nélküli dolgozók, például a segédmunkások olykor a minimálbér alatti fizetségért is hajlandóak munkát vállalni.
Székelyfi József, az Iposz kaposvári elnöke úgy látja: ha minimális a termelés, az új érték előállítás, illetve a kereskedelem is gyengén teljesít, az óhatatlanul kihat az átlagbérekre. Súlyos gazdasági-társadalmi gond, hogy Somogy lemaradása ezen a téren hosszú ideje fennáll.

  – Katasztrofálisak a bérek – közölte Nyitrai István, Bőszénfa polgármestere. – Szerintem ha 26 százalékkal emelnék, a többség esetében az is kevés lenne. A község dolgozóinak közel 70 százaléka minimálbér körül keresnek, havi nettó 70-80 ezer forintot visznek haza. Aki elmegy a városba dolgozni, gyakran az sem jár jól: hiába kap esetleg valamivel többet, a buszbérletre költi a különbözetet.
 
Forrás: sonline.hu