Kihalás fenyegeti a női vagyonkezelőket?

Egy nőkből és férfiakból álló csapat sokkal jobb döntéseket tud hozni

„Veszélyeztetett faj” - így jellemzi a női portfóliómenedzserek helyzetét a piacon a Financial Times egyik újságírója. Az elmúlt hat évben az USA-ban, amely a világ legfejlettebb alapkezelői piacával rendelkezik, folyamatosan csökkent a női vagyonkezelők száma. Mára a nők aránya az amerikai alapkezelésben alig 7%-ot tesz ki, ami 6 éve még 10%-on állt – írja a Portfolio.

   Ma már ritkaságnak számít, ha egy-egy alap mögött női vagyonkezelőt látunk. Ezt támasztják alá a Morningstar adatai is, amely szerint az amerikai alapkezelői piacon tevékenykedő 7293 portfóliómenedzsernek kevesebb mint 7%-a nő. Csak összehasonlításképp, ez az arány 2009-ben még 10% körül mozgott.

   De hogyan jutottunk el idáig? Sokak szerint a válasz a pénzügyi válságban keresendő. Anne Richards, az Aberdeen Alapkezelő befektetési igazgatója szerint a válság miatt bekövetkező reputációromlás az alapkezelői piacon egyre több nőt vitt rá arra, hogy felhagyjon az alapkezeléssel. Szerinte a nők számára sokkal fontosabb volt, hogy érezzék: a munkájuk valódi értéket teremt a társadalom számára.
 
   Kell-e egyáltalán azzal törődni, hogy lassan kihalnak a női alapkezelők? A cikk szerint nagyon is. Richards szerint egy nőkből és férfiakból álló csapat sokkal jobb döntéseket tud hozni, hiszen a problémákat is eltérő nézőpontból közelítik meg. Szerinte ha az alapkezelői piac figyelmen kívül hagyja a társadalom egyik felét, nem lehet optimális eredményhez jutni. Hasonló véleményen van Saker Nusseibeh, a Hermes Investment Management vezérigazgatója is, aki szerint  a tehetséges vagyonkezelő-jelöltek 50%-ának kizárása a versenyből értékromboló és ostoba lépés.

   A statisztikák is azt mutatják, hogy kellenek a női alapkezelők a piacra. Egy 2013-as tanulmány szerint az olyan alapok, amelyeket többségében nők kezeltek, felülteljesítették a hedge fund piacot az elmúlt hat és fél évben, 6%-os hozamot produkálva az iparági átlag 1,1%-os negatív hozamához képest. Egy másik tanulmány szerint pedig 2013-ban szektorszinten a női vagyonkezelőknél lévő alapok felülteljesítették a férfi portfóliómenedzserek alapjait.

Forrás: portfilio.hu