Idén nem fognak elszállni a bérek

Az idei évi reálbér-emelkedés jelentősen elmaradhat a tavalyi szinttől

A decemberi igen magas, 6,7 százalékos éves béremelkedés leginkább a közszféra béremeléseinek és az év végi bónuszoknak volt köszönhető, ami abból is látszik, hogy a rendszeres jövedelmek éves növekedési üteme csupán 0,5 százalékponttal volt magasabb, mint a novemberi adat (3,5%) - írják az OTP elemzői munkaerő-piaci jelentésükben. A bank szakértői arra számítanak, hogy az idei évi reálbér-emelkedés jelentősen elmaradhat a tavalyi szinttől, így azt sem tartják valószínűnek, hogy a jegybank márciusban visszakozna kamatcsökkentési szándékától – írja a Portfolio.

   Noha a bérnövekedés üteme - mind a teljes, mind a rendszeres kerestek esetében - a magánszektorban is emelkedett, a csökkenést jelző általános kép így sem változott, csupán kissé lelassult október-novemberhez képest - hívják fel a figyelmet az OTP elemzői. A 2014. negyedik negyedévi évesített adat (2,9%) lényegében megegyezett a harmadik negyedévivel (3,0%), ám az év első két negyedévénél alacsonyabb (4,1% ill. 3,9%).

  Ugyanakkor, ha figyelembe vesszük a vártnál jobb GDP adatot és a foglalkoztatás jelentős bővülését 2014 második felében, valószínűsíthetjük, hogy a bérek csökkenő növekedési üteme az alacsony inflációs környezet miatt mérséklődő inflációs kompenzációnak köszönhető.

  Költségoldalról továbbra sincs nyomás a munkaerőpiacon: az egységnyi munkaerő-költség az OTP elemzőinek várakozásai szerint tovább csökkenhetett a negyedik negyedévben.

  A foglalkoztatás tekintetében az elemzők kiemelik, hogy az adatbázisok módszertani eltérései miatt valójában nem teljesen világos, hogy milyen gyors is a foglalkoztatás bővülése Magyarországon. Ami biztos, hogy a 2013 második felében beindult növekedés 2014 második felére lelassult. A havi konjunktúra-indikátorok a kiváló GDP-adat ellenére is lassulást jeleztek a tavaly év második felében, amit a foglalkoztatásban is látni lehetett, míg egyes flow-típusú indikátorok szerint a bővülés üteme idén már jelentősen visszaeshet. Az újonnan bejelentett, államilag nem támogatott álláshelyek száma ősz óta csökkenést mutat, míg az új belépők száma stagnálni, illetve mérséklődni látszik.

   A magánszektor reálkereseteinek növekedési üteme a három hónapos mozgóátlag szerint 2014 eleje óta 4 százalékon stagnál - írják az OTP szakértői. Noha a nominális béremelkedés a versenyszektorban mérséklődni látszik, egy jelentős és hirtelen olajáresés ideiglenesen megdobhatja a reálbérek növekedési ütemét. 2015 második felében azonban, amikor az olajáresés hatása eltűnik a bázisból, a reálbérek bővülési üteme jelentősen lelassulhat. Összességében az OTP elemzői szerint az idei évi reálbér-emelkedés elmaradhat a 2014-es szinttől, és jelentősen visszaeshet, különösen 2015 utolsó negyedévében.
 
Forrás: Portfolio