Pályakezdőként szinte lehetetlen állást találni nyelvtudás nélkül

Legalább két nyelvet érdemes megtanulni

Mennyit ér a nyelvtudás a munkaerőpiacon? Milyen esélyeik vannak azoknak a friss diplomásoknak, akik egy idegen nyelvet sem beszélnek? Melyek a legkeresettebb nyelvek az angolon és a németen kívül? Az eduline.hu utánajárt.

Álláskeresés nyelvtudás nélkül?
 
  Pályakezdőként szinte lehetetlen állást találni nyelvtudás nélkül – derül ki az eduline körkérdésére adott válaszokból. Friss diplomásokat kérdeztünk álláskeresési tapasztalataikról, többségük pedig egyetértett abban, hogy a cégek zöme nem szívesen alkalmaz olyan pályakezdőt, aki nem beszél legalább egy idegen nyelvet, legalább középfokon. Gyors elhelyezkedésre legfeljebb azok számíthatnak, akik hiányszakmát szereztek, így nyelvtudás nélkül is keresettek a munkaerőpiacon.
 
  Ugyanerről árulkodnak a legnagyobb álláskereső portálok adatai is – a több ezer állás közül legfeljebb húsz-harminc olyat lehet találni, amelyre pályakezdő diplomások is jelentkezhetnek, viszont nem alapelvárás az idegennyelv-tudás.
 
Elég a nyelvvizsga?
 
  Legfeljebb a közszférában, de ott is egyre többször készítenek nyelvi tesztet a jelentkezőknek, vagy egész egyszerűen átváltanak valamelyik idegen nyelvre az állásinterjún. A versenyszférában még inkább központi téma a nyelvtudás – azzal minden HR-es tisztában van, hogy egy tízéves nyelvvizsga-bizonyítvány nem garantálja, hogy valóban meg tudtok szólalni az adott nyelven.
 
Külföldi tanulmányok?
 
  Ha van rá lehetőség, érdemes néhány hónapot külföldön tölteni – ösztöndíjasként, önkéntesként vagy munkavállalóként. A diplomáspálya-követési rendszer 2012-es adatai szerint azok a friss diplomások, akik például Erasmusszal vagy más ösztöndíjjal külföldön tanultak egy ideig – és ott nyelvtudásukat is fejlesztették –, átlagosan havi bruttó 57 ezer forinttal keresnek többet azoknál, akiknek semmilyen külföldi tapasztalatuk nincs. Meglepő? Nem igazán. Ha néhány hónapot külföldön töltöttetek, a leendő főnökötök biztos lehet abban, hogy aktív a nyelvtudásotok.
 
Hány nyelvet kell beszélni?
 
   Az angol alapelvárás, a második és a harmadik nyelv ismerete már nagy előny – mondják az eduline-nak nyilatkozó pályakezdők. Ugyanerről árulkodik a Jobline tavalyi felmérésének eredménye: a megkérdezettek 28 százaléka szerint a sikeres álláskereséshez elég angolul megtanulni, 44 százalékuk az angol mellett egy másik európai nyelvet is elsajátítana, 12 százalékuk pedig egy harmadik, „kis” nyelvet is kiválasztana.
 
Angol, német vagy japán?
 
  A Jobline-felmérés szerint az angol-német párosításra még mindig nagy az igény, de egyre több cég keres oroszul, távol-keleti vagy skandináv nyelven beszélőket, ahogy a szomszédos országokban használt nyelvekkel sem lehet melléfogni. Ma már a görögre és a törökre is mutatkozik némi kereslet, ahogy cseh- és lengyeltudással is egyre könnyebb elhelyezkedni.

Forrás: eduline.hu