A civilekre is számít az Emmi

Másfél milliárd hajléktalanok foglalkoztatására

 A Belügyminisztérium az idén a civil-, illetve karitatív szervezetek, továbbá az egyházak további bevonását tervezi a közfoglalkoztatás területén. Az egyik ilyen új mintaprogram a hajléktalan emberek értékteremtő munkáját célozza mintegy másfél milliárd forintos támogatási keretösszeggel – tudta meg a Magyar Hírlap.

   Egy minapi sajtótájékoztatón beszélt arról Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) civil ügyekért is felelős államtitkára, az Emmi és a Belügyminisztérium (BM) jelenleg azon dolgozik, hogy bevonják a civilszervezeteket a közfoglalkoztatás rendszerébe. Indoklásként megjegyezte, sok olyan munkát kereső ember van, aki a közfoglalkoztatás bizonyos területein nem tud vagy nem akar elhelyezkedni, de egy-egy civilszervezet tudná foglalkoztatni.
 
   Megkeresésünkre a belügyi tárca megerősítette: egyeztettek a minisztériumok a témában. Hozzátette, a civilszervezetek közfoglalkoztatási programokban történő részvételéhez jogszabályi módosítás, valamint részletszabályok kidolgozása nem szükséges, a részvételi lehetőség számukra eddig is biztosított volt. A BM már az elmúlt években is számos civil- és karitatív szervezetet, valamint egyházat részesített támogatásban a kormányhivatalok munkaügyi központjain keresztül. A tárca olyan országos mintaprogramokat is indított, amelyekben partnerszervezetként jelentős a civil szféra szerepe.
 
   Ezzel kapcsolatosan kiemelték az országos kulturális jellegű kezdeményezést, amely 2013-ban négyezer fő részvételével zajlott 1263 településen. A program tavaly 4522 közfoglalkoztatott bevonásával valósult meg, az idén pedig már 6100 fő foglalkoztatását tervezik az előzetes felmérések szerint várhatóan mintegy kétezer településen, 3500 partnerszervezet bevonásával. A támogatási keret összege mintegy kilencmilliárd forint.
 
   A BM részéről tudatták azt is, hogy a 2013–2014. évi téli átmeneti közfoglalkoztatás kapcsán több mint kétezer fő foglalkoztatásához nyújtottak támogatást karitatív szervezetek részére, tavaly az érintett összes létszám már 6145 fő volt. A tárca az idén a civilszervezetek, egyházak, karitatív szervezetek további bevonását tervezi a közfoglalkoztatási programok megvalósításába. Az egyik program az ez évi indítással tervezett, hajléktalan emberek értékteremtő közfoglalkoztatását célzó országos közfoglalkoztatási mintaprogram mintegy 1,5 milliárdos támogatási keretösszeggel – derül ki a lapunknak küldött adatokból. 

Forrás: Magyar Hírlap