A férfiaknál erős az összefüggés az anyagi jólét és a magánélet között

A munka és a privát szféra

Az anyagi helyzet csak a férfiak körében befolyásolja a munkának a magánéletre és a magánéletnek a munkára gyakorolt hatását – mutatta ki a Budapesti Corvinus Egyetem Szociológia és Társadalompolitika Intézetének megbízásából készült 2014. májusi adatfelvétel – olvasható a Világgazdaságban.

  Az élet egyik területén tapasztalt pozitív vagy negatív érzelmek, attitűdök, értékek, képességek és viselkedések áthatnak más életterületekre is. Ez magyarázza azt is, hogy a tehetősebbek pozitívabbnak érzik a munkának a magánéletre gyakorolt hatását, mint a jövedelmükből éppen kijövők vagy a nélkülözők - olvasható a TÁRKI honlapján.
 
  Amikor azonban ezt az összefüggést külön vizsgálták a férfiak és a nők körében, azt találták, hogy az anyagi egyenlőtlenség csak a férfiak esetében befolyásolja erősen a munkának a magánéletre gyakorolt hatását, másként csak a férfiak esetében igaz, hogy minél jobb valakinek az anyagi jóléte, annál pozitívabb hatással van a munkája a magánéletére.
 
   Ha a magánélet munkára gyakorolt hatását vizsgáljuk az anyagi jólét függvényében, akkor a munka hatásához képest eltérő összefüggést találunk: azok, akik rosszul élnek, vagy jónak, vagy rossznak vélik, viszont azok, akik jól élnek, inkább átlagosnak érzik a család munkára gyakorolt hatását.
 
   A nők bevonásával megint azt tapasztaljuk, hogy míg az ő esetükben nincs kapcsolat az anyagi jólét és a család munkára gyakorolt hatása között, addig a férfiak körében minél jobb valakinek az anyagi helyzete, annál valószínűbb, hogy úgy érzi: a magánélete pozitív hatású a munkájára.
 
   Összefoglalva az mondható el, hogy csak a férfiak esetében van erős összefüggés a jólét és a két életszféra (a munka és a család) között. Ezzel szemben a nők körében az anyagi helyzet nem befolyásolja se a munka magánéletre, se a magánélet munkára gyakorolt hatását.

Forrás: Világgazdaság