Büntetőfeljelentésre készül az Egységes Közlekedési Szakszervezet

Veszélyben az utasok

Az utasok veszélyeztetése miatt büntetőfeljelentésre készül a BKV egyik szakszervezete a 3-as metró észak–déli járműtelepén tapasztalt szabálytalanságok és törvénytelenségek miatt. A BKV vitatja a szakszervezet álláspontját – írja a Népszabadság.

   A főbb „vádpontok”: a munka törvénykönyvének megsértése, vezetői pozícióval való visszaélés, hűtlen kezelés gyanúja, tudatos létszám- és alkatrészhiány, megfélemlítés, megfelelő képesítés nélküli munkavállalók veszélyes munkára utasítása.
 
  Az Egységes Közlekedési Szakszervezet hosszú listát írt össze a X. kerületi Kőér utcai kocsiszínben tapasztalt visszaélésekről, amelyek közül több tétel is kimerítheti a Btk. egyes paragrafusában foglaltakat, amelyekért a felelősök akár többéves szabadságvesztéssel is büntethetőek – állítja Jáger István, az EKSZ alelnöke, az FKDDSZ elnöke.
 
   A BKV kérdéseinkre azt válaszolta, hogy a téli időszakban előfordulhat, hogy sötétben is végeznek tolatási mozgásokat, szét-, illetve összekapcsolást, de van térvilágítás. A tolatás irányítását vagy tolatásvezető vagy motorkocsivezető irányítja. Mindenki érvényes orvosi és forgalmi vizsgával rendelkezik. Az AVR-berendezéssel fel nem szerelt járművek az előírásoknak megfelelően közlekednek kétvezetős üzemben.
 
   Ez a gyakorlat – hívja fel a figyelmet a BKV – évtizedeken keresztül működött az M2-es vonalon, illetve ugyanilyen módon teljesített több százezer kilométert az M3-as vonalon a mára forgalomból kivont Ganz gyártmányú metrószerelvény is. Csakhogy a hatályos szabályzat szerint csak AVR-berendezéssel felszerelt járművek szállíthatnának utasokat.
 
Forrás: Népszabadság