Módosítások a szabad vasárnaphoz

Kinek járna a száz százalékos vasárnapi bérpótlék?

Döntött a törvényalkotási bizottság a száz százalékos vasárnapi bérpótlékról – írja a Magyar Hírlap.
 
  Azoknak a kereskedelmi dolgozóknak járna a száz százalékos vasárnapi bérpótlék, akik azokban az üzletekben dolgoznak, amelyek csak bizonyos vasárnapokon nyitnak ki. Az erről szóló, a munka törvénykönyvéhez kapcsolódó módosítást elfogadta tegnap az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága.
 
  Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár elmondta, a változtatás egyértelműsíti, hogy a vasárnapi bérpótlék december 24-ére és 31-ére is jár, ha azok vasárnapra esnek. A módosítás a kereskedelmet érinti, más szektorban, ahol eddig nem volt vasárnapi pótlék, ezután sem lesz. Ezt az államtitkár azzal indokolta, hogy mind a versenyszférának, mind a költségvetésnek több tízmilliárdos plusz terhet jelentene egy ilyen döntés.
 
   A törvényalkotási bizottság változatlan formában fenntartja az Áder János köztársasági elnök által az Országgyűlésnek megfontolásra visszaküldött, a területi államigazgatási szervezetrendszer átalakításáról szóló törvényjavaslatot – mondta Kovács Zoltán, a Miniszterelnökség államtitkára. A köztársasági elnök azt kifogásolta, hogy a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyben a döntéseket a hatóság hirdetmény útján közli. Ez beleillik a kiemelt beruházások megvalósításának gyorsításáról szóló jogszabály koncepciójába, ezen nem kívánnak változtatni.
 
   A vasárnapi boltbezárással kapcsolatban is több módosítás várható: a benzinkutakon csak a töltőállomás saját üzlete nyithatna ki. Ennek oka, hogy ez a tevékenység az üzemanyag-értékesítés mellett nem igényel plusz munkaerőt. Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár az ellenzéket bírálta, mivel nem nyújtottak be módosítót arról, hogy a világörökségi területeken is be kelljen zárniuk az üzleteknek vasárnap. A kormány viszont kezdeményezi a szigorítást, mivel a cél az, hogy senkit se lehessen dolgoztatni akarata ellenére vasárnap. Az államtitkár a szakképzésről is beszélt, kiemelte, a kormány célja, hogy gyermekeink tényleges megélhetési lehetőséget nyújtó álláshoz jussanak majd, amelyhez át kell szervezni a szakképzést.
 
Forrás: Magyar Hírlap