Van ahol nem kell aggódni a nyugdíj miatt

A norvég állami nyugdíjalap 7,6 százalékos hozamot ért el

A norvég állami nyugdíjalap, a világ legnagyobb szuverén pénzügyi alapja tavaly 7,6 százalékos hozamot ért el, vagyona majdnem duplájára emelkedett három év alatt – közölte az alapot irányító norvég központi bank pénteken.

   A részvényekbe, kötvényekbe és ingatlanokba fektető nyugdíjalap (SPU) tavalyi teljesítménye 0,8 százalékponttal maradt el a kitűzött céltól, mivel a kötvényhozamok esése, a gyenge gazdasági növekedés és az Európa egyes részein fokozódó geopolitikai feszültségek csökkentették a hozamokat.
 
Mindenki milliomos
 
 Az SPU vagyona 2014 végén 6431 milliárd koronát (745,1 milliárd eurót/860 milliárd dollárt) tett ki, ami papírforma szerint azt jelenti, hogy Norvégia 5,2 millió lakosának mindegyike milliomosnak mondhatja magát. Három évvel korábban, 2011 végén a vagyon értéke még 3312 milliárd korona volt.
 
  Tavaly a vagyon értéke 544 milliárd koronával nőtt a befektetéseknek köszönhetően. Az ingatlanok 10,4, a részvények 7,9, a kötvények pedig 6,9 százalékos hozamot termeltek. A vagyonon belül a részvények aránya a tavalyi év végén 61,3 százalék, a kötvényeké 36,5 százalék, az ingatlanoké pedig 2,2 százalék volt.
 
Rosszul jött az olajár-csökkenés
 
  Norvégiában 1990-ben hozták létre az állami nyugdíjalapot, amibe az északi-tengeri olaj- és gázkitermelésből származó bevételeket helyezik el, majd ezeket a pénzeket a világ különböző részein fektetik be részvényekbe, kötvényekbe és ingatlanokba. A norvég nyugdíjalap már közel 9200 vállalatba fektetett be, a világ vállalati részvényeinek 1,3 százalékát, az európaiaknak pedig 2,4 százalékát birtokolja.
 
   Az alacsony olajárak miatt azonban jelentősen csökken az alapba áramló friss tőke, így a vagyongyarapodás mértéke is lassul. Az előrejelzések szerint a vagyon értéke az évtized végére éri el az ezermilliárd dollárt. A norvég nyugdíjalap befektetéseinek 1996 óta számított reálhozama 3,8 százalék, majdnem elérte a kormány hosszú távú céljának tekintett 4 százalékos reálhozamot.