Nem lesz szükség adóbevallásokra?

Az adóhivatal készítené el és a magánszemélyek csupán egy értesítést kapnának róla

2017-től megváltozna az adóbevallások jelenlegi rendszere, a Nemzetgazdasági Minisztérium tervei szerint, a magánszemélyek számára. Varga Mihály szerint még csupán egy munkaanyagról van szó.

  Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az M1-ben elmondta, hogy egy munkaanyagról van szó, amelyet már tárgyalt az Államreform Bizottság, de döntést még nem hoztak. Hozzátette, a minisztérium abban gondolkodik, hogy a jövőben a magyar állampolgároknak ne kelljen jövedelemadó-bevallást készíteniük. Elmondta, hogy ezt a tervek szerint az adóhivatal készítené el és a magánszemélyek csupán egy értesítést kapnának róla. A miniszter azt mondta, hogy a cégek tekintetében nincs szó erről, az ő adóbevallásuk elektronikus úton történik. Átláthatóbb a folyamat – fűzte hozzá.

  Varga Mihály megjegyezte, nem vált tömegessé az a lehetőség, hogy akinek egy helyről van jövedelme, annak a munkáltatója készítse el a bevallást. „Lépjünk túl a söralátét időszakán és jussunk el addig, hogy kimondhassuk Magyarországon nincs szükség adóbevallásokra” – mondta. Ez többek között azt is jelentené, hogy nem kell a magánszemélyeknek értesítést küldeni arról, hogy az előző évben mennyi volt az éves jövedelem és abból mennyi adót fizetett be – tette hozzá. (OS)