Egy szomorú táblázat, ami mindent elmond a magyar közoktatásról

Nem becsüljük meg pedagógusainkat

Bár minden kormány a pedagógusok megbecsüléséről beszél, a magyar tanárok keresete az OECD-országban dolgozó kollégáikhoz képest majdnem a legkisebb – írja a HVG.

 Minden hazai és nemzetközi kutatás (és a laikus vélekedés is) rendre bebizonyítja, hogy egy oktatási rendszer annyira jó, annyira eredményes, amennyire az abban szereplő tanárok. A finnek, a koreaiak csak a legjobb képességű fiatalokat veszik fel a tanárképzésbe, ott kiváló felkészítést kapnak, majd szakmai autonómiát és nem utolsó sorban – viszonylag – jó fizetést a pályájuk elejétől.
 
  Nem az egyetlen, de elég fontos tényező tehát egy sikeres oktatási rendszer kialakításához, hogy mennyire becsüli meg, és – ennek részeként - fizeti meg egy állam a pedagógusait. Nos, egy OECD-kutatás szerint Magyarország ebben nagyon rosszul áll.
 
  A 15 éve a pályán lévő magyar pedagógusok kereseténél csak a szlovák kollégái rosszabbak, az OECD országok mindegyikében magasabb bért kapnak a tanárok. Anyagilag a legjobban Koreában, Spanyolországban, Luxemburgban, Portugáliában  becsülik meg a pedagógusokat
 


  A felmérés 2012-es adatokat vett alapul. Azóta a pedagógus életpálya bevezetésével – névleg és minimálisan – nőtt bizonyos magyar tanárok fizetése, ez azonban összességében minimális, várhatóan a 2014-es adatok alapján sincs nagy változás ebben a tekintetben.
 
  Bővebben a jelentést itt olvashatja.

Forrás: HVG