Csak négyezer forinttal kapnak többet a közmunkások, mint négy éve

51 847 forint

 Hiába emelték elvileg 22 ezer forinttal a bruttó közmunkabért, még mindig csak 51 ezret kapnak a közmunkások – írja a HVG.

  Az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó arra kérdezett rá az Emberi Erőforrások Minisztériumánál, hogy hogyan változott a közmunka- és a minimálbér a Fidesz kormányra kerülése óta, illetve hogy miért keverik az Emmiben a bruttót és a nettót.
 
   A minisztérium parlamenti államtitkára, Rétvári Bence írásbeli válaszában kifejtette, hogy a családi adókedvezmény miatt három gyerek után a nettó és a bruttó már azonos. Bár Rétvári arról írt, hogy az adókedvezmény és a családi pótlékok miatt milyen sokat visznek haza a közmunkások, az általa közölt adatokból világosan látszik, hogy anélkel nem. Ugyanis bár a kormány bruttó 22 ezer forinttal emelte a közmunkások bérét, az a valóságban nettó csak mindössze négyezer forinttal nőtt: 2011-ben 47 025 forintot kaphattak havonta, 2015-ben pedig 51 847 forintot.
 
   A minimálbérrel ugyanez a helyzet: a 2010-es bruttó 73 500-as minimálbért elvileg több mint 30 ezer forinttal emelték, 105 ezerre, de nettó ez mindössze 8 ezer forintos változást jelentett, családi adókedvezmény nélkül a nettó mnimálbér csak 68 775 forint.
 
Forrás: HVG