Jobban működnek a nők részvételével vezetett vállalatok

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet jelentése

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet legújabb jelentése szerint a nők irányítják a világban a vállalatok 30 %-át, de a nagy nemzetközi társaságoknak csupán 5%-át. Pedig, ha a vezetés gyeplőit ők is tartják, nő a teljesítmény - írja a Le Figaro, amely a továbbiakban ezt részletesen ki is fejti.

1. A nők javítják a tőzsdére vitt vállalatok teljesítményét.
 
 Számos jelentés igazolja ezt. A legutóbbit a Credit Suisse svájci bank készítette. 3 ezer vállalkozást vizsgáltak meg, és azoknak, amelyeknek igazgatóságában legalább egy nő volt, gyorsabban nőtt a pénzügyi rentabilitásuk, mint azoknak, amelyekben csak férfiak vettek részt (14,1 % 11,2 %-al szemben 2005 és 2014 között).
 
  Eredhet-e ez abból, hogy a jobb vállalatok több nőt alkalmaznak, vagy a nők választják-e azokat a vállalatokat, amelyeknek nagyobb sikerük van, esetleg a nők segítik elő a hatékonyság javulását? A válasz, valószínűleg a három kombinációja – írták a jelentésben.
 
  2007-ben a McKinsey and Company tanácsadó iroda Women Matter című jelentésében olvasható: “Azok az európai vállalatok, amelyeknek vezető szerveiben nők is vannak, vitathatatlanul jobb eredményeket értek el a pénzügyi rentabilitás, a tőzsdei növekedés terén 2003-2007 között.”
 
2. Több nő, jobb szervezés:
 
  Ugyanez a jelentés kapcsolatot talált a szervezés javulása és a nőknek a vezető szervekben való jelenléte között. Arra a kérdésre, hogy milyen mértékben hatékony a vállalat a szervezés egyes területein, több alkalmazott válaszolt pozitívan olyan kritériumokról, mint a vezetés, az innováció, a koordináció vagy a kifelé nyitás azokban a vállalatokban, ahol 3-nál több nő dolgozott vezető posztokon.
 
3. Nőkkel az élükön a kis- és középvállalatok is jobban gyarapodnak.
 
  A Women Equity tanácsadó társaság 40 ezer kis- és középvállalkozást vizsgált és kimutatta, hogy azokban, amelyeket nők vezettek, az üzleti forgalom 2013-ban 3 %-al jobban nőtt, mint a férfiak által vezetettekben.
 
4. Mi okozza a különbséget?
 
  Hogy a nők jobb szervezők, hogy jobb teljesítményt nyújtanak, annak részben az az oka, hogy állandó bizonyítási kényszerben vannak. “Nincs a nőknek különleges kompetenciájuk egy vállalat vezetéséhez. Viszont annyi akadályt kell legyőzniük, mire felelősségteljes posztokra jutnak, hogy jobban fel vannak ezekre készülve” – mondta a Women Equity vezetője.
 
5. A szakmák nőiesedése javítja a munkafeltételeket.
 
  A nők jelenléte csökkenti a hiányzásokat, a munkabaleseteket és növeli az üzleti forgalmat. A több nő jelenléte a hagyományosan férfi csapatokban javítja a feladatok elosztását és a munkahelyi közérzetet. “Amikor nőket vesznek fel hagyományosan férfiak által betöltött állásokba, a munkavégzésben megnyilvánuló szokásokban is változások állnak be. Például egy sajtüzemben a férfiakkal ellentétben a nők nem egyedül, hanem ketten viszik ki az edényeket, hogy kíméljék a hátukat. Ezt a gyakorlatot a férfiak is átvették” – mondta el a lapnak az Anact (Munkakörülményeket vizsgáló francia nemzeti ügynökség) megbízottja, aki szerint a nők jelenléte nagyobb rugalmasságot is hoz a munkaidő területén, a vállalatoknak mindezért érdekük, hogy minél több nőt integráljanak soraikba.

Forrás: gepnarancs.hu