A kormány szerint az emberek többsége támogatja a vasárnapi zárva tartást

Társadalmi konszenzus

Megpróbáltunk a parlamentben utánajárni, hogy milyen alapon gondolják azt a kormánypárti képviselők, hogy a vasárnapi zárva tartást pozitívan fogadta a társadalom és a gazdasági élet – írja a 444.hu.

  Arról ugyanis egyelőre csak a kormány beszél – az első kötelező zárva tartással terhelt vasárnap után -, hogy bejött az embereknek az első, a kormány által előírt vasárnapi kötelező pihenőnap.
 
  A magyar társadalom ugyanis a jelek szerint erről mást gondol:
 
   A hétfői plenáris ülésen túl sokan nem voltak, Rétvári Bence emberi erőforrások miniszterhelyettest, Lázár János miniszterelnökséget vezető minisztert és Nyitrai Zsolt képviselőt sikerült szóra bírnunk.
 
  A KDNP-s Rétvárira kifejezetten utaztunk, hiszen őt ízekre szedték a Facebookon a kommentelők, amikor azzal ünnepelte a vasárnapi zárva tartást, hogy kiposztolt egy fényképet egy tescós álláskereső hirdetésről, amelyen többek között vasárnap éjszakai műszakra kerestek árufeltöltőt.
 
  Rétvári szerint a fénykép azt bizonyítja, hogy a bevásárlóközpontokban nem lesznek elbocsátások.
 
  „Amit kiraktam fotót, azon az szerepel, hogy új munkaerőket keresnek az egyik hipermarketben. Egyesek ugyanis azt mondták, hogy tömeges elbocsátásra kell számítani a kereskedelemben…” - mondta a miniszter, aki szerint az egész javaslat nem is a KDNP-től származik, hanem a munkástanácsok és a Független Kereskedelmi Szakszervezetek (KDFSZ)  hozakodtak elő vele még 2008-ban, és minden pártot megkerestek vele. (Ez a magyarázat azért különösen furcsa, mert a KDNP már 1990-ben, de 2005-ben egészen biztosan támogatta a vasárnapi zárva tartást.)
 
   A javaslatot végül csak a kereszténydemokraták támogatták, mondta, de közelebb nem jutottunk ahhoz, hogy megértsük, pontosan mire alapozzák azt, hogy jobb lesz ettől az intézkedéstől az emberek vasárnapja.
 
   „Úgy gondoljuk, és a nemzetközi tapasztalatok is azt tanúsítják, hogy áttevődik a forgalom más napokra.”
 
  Rétvári szerint Nyugat-Európában bevett gyakorlat a dolgozók vasárnapi munkavállalásának védelme, és példaként hozta Ausztriát:
 
  „Ez még mindig megengedőbb, mint az osztrák gyakorlat, ott még nehezebb vásárolni vasárnap, mint szombaton.”
 
   A miniszternek végül el kellett rohannia egy interpellációt megválaszolni, ezért nem tudtuk folytatni a diskurzust. Az a szakszervezet, a KDFSZ egyébként, amire Rétvári hivatkozott, így fogalmaz honlapján:
 
  „A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete érthetetlennek tartja, hogy a VOSZ és a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája még akkor is kiáll a vasárnapi zárva tartás népszavazási kezdeményezése mellett, amikor már a legnagyobbaknak számító külföldi multinacionális kereskedelmi láncok sem támogatják az általuk pártpolitikai célúnak nevezett vasárnapi zárva tartást érintő népszavazási kezdeményezést.”

 

Lázár: Szerintem van társadalmi konszenzus
 
  „Csökkenteni kell azoknak a számát, akiknek vasárnap dolgozniuk kell, én magam ezért támogattam ezt a kezdeményezést. Szerintem ebben társadalmi konszenzus van” - fogalmazott egy fokkal óvatosabban Lázár János, aki elejtette azt is: “Nagy vita volt erről a Fidesz-KDNP közös frakciójában. Meg fogjuk nézni, hogy milyen hatást gyakorol a társadalomra.”
 
   A népszavazásba ugyanakkor beleállnak keményen: „Ha a népszavazási beadványok valamelyike alapján népszavazást kell tartani a kérdésben, akkor természetesen az érveinkkel és a véleményünkkel csatába fogunk szállni, és megpróbáljuk meggyőzni az igazunkról a választópolgárokat, és természetesen tudomásul vesszük a döntésüket.”
 
  Arra a kérdésre, hogy mégis mi alapján állítják ilyen biztosan, hogy az emberek többsége támogatta a döntést, illetve hogy ebben társadalmi konszenzus van, ezt válaszolta:
 
  „Nézze, 4,1 millió ember dolgozik ma Magyarországon, köztük 1 millió embernek kell dolgozni vasárnap is. Minden olyat támogatok parlamenti képviselőként, amely lehetővé teszi, hogy ezeknek az embereknek ne, vagy kevesebbet kelljen dolgozni.”
 
És:
 
  „Egyéni választott képviselő vagyok, akinek majdnem százezer választópolgára van, és nem találkoztam még olyannal, aki azt szeretné, hogy a felesége vagy a lánya vasárnap dolgozzon egy áruházban eladóként.”
 
  Nyitrai Zsolt, informatikai ügyekért felelős kormánybiztos viszont már sokkal megengedőbb volt, egyenesen a netadós kormányzati visszavonulást említette példaként:
 
  „Szerintem a mostani kormányzat sosem félt korrigálni döntéseit, látva a gyakorlati tapasztalatokat, lehet, hogy ezt itt is meg fogjuk tenni. Egy nap még nem mutatja meg azt, hogy valami jól vagy rosszul működik, de ahogy a távközlési adó kiterjesztésénél is: amikor azt láttuk, hogy az nem biztos, hogy jó irányba megy, és megváltoztattuk, lehet, hogy itt is ez fog történni.”
 
Forrás: 444.hu