Dávid: a kisvállalkozók kapták a legnagyobb pofont

Vasárnapi zárva tartás

A legsúlyosabban a kis- és középvállalkozásoknál dolgozó munkavállalókat érinti a vasárnapi zárva tartás – erről a VOSZ főtitkára beszélt az ATV Start című műsorában.

   Dávid Ferenc elmondta, a vasárnapi zárva tartás a kisvállalkozókat arra kényszeríti, hogy alkalmazottak helyett vasárnap családtagjaik segítségével bonyolítsák a forgalmat, ezért ők nem tehetnek mást, mint hogy bezárják a boltjaikat, és elbocsátják az alkalmazottaikat. A nagyvállalatoknál legalább a rendezett munkaügyi kapcsolatok és a szakszervezetek egy fajta védelmet biztosítanak – tette hozzá a VOSZ főtitkára, aki szerint a legnagyobb pofont a kisvállalkozói szféra dolgozói kapják. Ráadásul ez a szektor nem tudja felszívni a nagyoktól elbocsátott dolgozókat, őket ugyanis a törvény szerint a kicsik nem alkalmazhatják – tette hozzá.
 
   Dávid Ferenc szerint ugyanakkor a tízezrek elbocsátását és mintegy ötvenmilliárdos költségvetési hiányt eredményező vasárnapi zárva tartás kérdésében előbb-utóbb mindenképp lesz népszavazás. A szakszervezeti vezető szerint ugyanis ha sikerül többszázezer aláírást összegyűjteni, akkor a Kúria nem teheti meg, hogy ennyi ember döntését figyelmen kívül hagyva nem hagyja jóvá a népszavazási kezdeményezést. Az Alaptörvényből és a népszavazási törvényből kiindulva, kicsit talán birka módon, balhé gerjesztése nélkül, de végig fogjuk vinni ezt a folyamatot – fogalmazott Dávid Ferenc.
 
   Dávid azt is elmondta, semmiféle alapja nincs annak az összesen ezer milliárdos adócsökkentésnek, amit állítólag 2018-ig tervez bevezetni a kormány. Egy ilyen mértékű adócsökkentést nem lehet meglépni anélkül, hogy a költségvetés kilukadjon, márpedig a költségvetési stabilitás nem csak az állam, hanem a vállalkozói szféra számára is elsődleges szempont. Ha pedig a költségvetés kilukad. Akkor jöhet az adóemelés, amit majd a vállalkozók fizetnek meg – vélekedett.

Forrás: atv.hu