Nem tartható vissza a jubileumi jutalom

Nyertek a nagyatádi kórház dolgozói a munkáltatójukkal szemben

Első fokon nyertek a nagyatádi kórház dolgozói a munkáltatójukkal szemben abban a perben, amit a jubileumi jutalmuk ügyében indítottak – értesült a Magyar Nemzet. A Magyarországi Munkavállalók, Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke az ítélet után vizsgálatot kért a kórház főigazgatója ellen.

  Több pénz illeti meg a nagyatádi kórház dolgozóit, mint amit korábban a munkáltatójuk nekik átutalt – így összegezhető a kaposvári törvényszék elsőfokú ítélete, amelyben a kórház két dolgozóját a Magyarországi Munkavállalók, Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezet jogsegélyszolgálata képviselte.
 
  Az egészségügyben dolgozók jubileumi jutalmának kérdése több évre nyúlik vissza. A területen lezajlott privatizációk során a dolgozók elvesztették a közalkalmazotti státusukat, ezért már nem voltak jogosultak a jubileumi jutalomra, mivel ezt a munka törvénykönyve nem biztosítja. 2010 után a privatizált intézményeket azonban ismét állami fenntartásba vették, ezzel sok dolgozó igényt tarthatott a jubileumi jutalomra. A munkáltatók egy része azonban pénzhiányra hivatkozva nem fizette ki ezt az összeget a dolgozóinak. A szakszervezet jogsegélyszolgálata pert indított a nem fizető kórházak ellen, amelyeket meg is nyert. Miután a szakszervezet erről tájékoztatta Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkárt, a politikus jelezte: intézkedik a kifizetések ügyében, hogy az intézmények megkapják az ehhez szükséges forrásokat. Decemberben az intézmények megkapták a pénzt, amit átutaltak a dolgozóiknak, a nagyatádi kórházban viszont ez nem történt meg.
 
  Cser Ágnes, a szakszervezet elnöke lapunknak kifejtette: a nagyatádi főigazgató visszatartotta a dolgozók 2013-as bérkiegészítését és a jubileumi jutalmukat egy ideig. A dolgozók ismét pert indítottak, azonban kilencven százalékuk a főigazgató felszólítására visszalépett a pertől, hogy megkapják a korábban megállapított jutalmukat. A szakszervezeti vezető szerint a kórház főigazgatója ekkor arra hivatkozott, hogy a jutalmat a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet számította ki, ezzel szemben az intézmények feladata volt a kifizetési összeállítás elkészítése. A mostani ítéletben a bíróság magasabb összeget ítélt meg, mint amit korábban meghatározott a főigazgató.
 
   „Nagyon lényeges üzenet, hogy egy államtitkár – aki abszolút korrekt és segítőkész az ágazati munkavállalókkal – intézkedéseit hogyan tudja helyben elrontani egy főigazgató” – hangsúlyozta lapunknak Cser Ágnes. A szakszervezet vezetője szerint, ha visszatartják ezeket a pénzeket, az a kórházi számlán kamatozik. Ezért Ónodi-Szűcs Zoltánnál, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatójánál közérdekű bejelentéssel vizsgálatot kért a nagyatádi kórház főigazgatója ellen.
 
Forrás: Magyar Nemzet