Magyarok az osztrák szakszervezetben

Mintegy 68 ezer magyar munkavállaló dolgozik Ausztriában

A nekik magyar nyelvű jogsegélyszolgálatot biztosító, határon átnyúló szakszervezeti összefogás, az uniós támogatás révén működtetett „IGR – Jövő a határtérségben" projekt (Zukunft Im GrenzRaum) azonban március 31-én befejezi tevékenységét. Utánajártunk, hova fordulhatnak ezután az ingázók – írja a kisalfold.hu.

  Az Osztrák Szakszervezeti Szövetség (ÖGB – Österreichi-schen Gewerkschaftsbund) tagjainak sorába az Ausztriában dolgozó magyar munkavállalók is beléphetnek. Hasonlóképp, mint Magyarországon és a világ számos részén, a bruttó bér egy százaléka a szakszervezeti tagdíj. Az osztrákoknál ezt többnyire az átlagkeresetből, van, ahol az óradíjból számítják. Az ÖGB-nél az első tanácsadás mindenkinek ingyenes, utána már csak a tagoknak. Szükség esetén a tagok jogi képviseletét is ellátja. Bizonyos tagsági idő után néhány ágazatban anyagi segítséget, ellátást is biztosíthat. Az osztrák szakszervezet legnagyobb előnye az, hogy a kollektív szerződésekről tárgyalhat a munkaadókat képviselő ágazati szervezetekkel. S Ausztriában nagyon sok mindent ezek az ágazati kollektív szerződések szabályoznak, nem a törvények. Például a túlórákat, a pótlékokat, a 13. és a 14. havi bért, a minimálbéreket. S akkor tud az egyezkedés során jó eredményeket elérni az ÖGB, több pénzt kiharcolni a dolgozóknak a szakszervezet, ha erős, azaz nagyobb tagságot képvisel.
 
   Az ÖGB ügyintézői megfelelően felkészültek, de kevesen beszélnek közülük magyarul. Dallos Bertold, az IGR projektvezetője elmondta, hogy a Munkáskamaránál (Arbeiterkammer, www.arbeiterkammer.at) ugyanez a helyzet. Ez egy állami szervezet, amely a munkavállalók jogi képviseletét ingyenesen ellátja. Ha azonban erősen kétséges, hogy az ügy a munkavállaló javára dől el, akkor önrészt kérhet.
 
Forrás: kisalfold.hu