Késlekedik a pedagógusok bankszámla-kompenzációjának kifizetésével a Klik

A pedagógusok szerint rövidebb időszakra és kevesebb pénzt fizetnének

A jogerős bírósági döntés ellenére késlekedik a pedagógusok bankszámla-kompenzációjának kifizetésével a Klik. A szakszervezetek szerint ráadásul az iskolafenntartó azzal is spórolna, hogy a járandóságot nem bruttósítja fel, azaz a tanároknak járó összegből az adókat és a járulékokat is levonná – olvasható a Magyar Nemzetben.

   Sólyomné Baranyai Elza 37 éve pedagógus. Számításai szerint 2010 óta körülbelül 50 ezer forinttal tartozik neki a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik), mivel ennyit fizetett ki bankszámla-vezetési díjra, illetve készpénzfelvételre.

  „Nagyon érint, mert pedagógus I. vagyok, tehát esélyem sincs arra, hogy én a pedagógus I-ből kikeveredjek. Másfél évem van vissza a nyugdíjig, minden pénz számít ahhoz, hogy ne féljek a nyugdíjtól. Van okom rá, hogy féljek” – közölte Sólyomné Baranyai Elza. A törvény szerint a közszférában készpénzes bérfizetés nem lehetséges. Viszont az is szabály, hogy a munkavállalónak az utolsó fillérig jár a fizetése, vagyis nem okozhat számára többletköltséget a bankolás. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének pécsi ügyvivője segítette kollégáit a próbaperek megindításában. A pereket megnyerték, a Kúria döntése szerint a Kliknek fizetnie kell.
 
  Ám az állami iskolafenntartó spórolna. A pedagógusok szerint rövidebb időszakra és kevesebb pénzt fizetne, mint ami jár. „Harmadik probléma pedig, hogy mindezt a kifizetést nem bruttósítják fel. Magyarán vonnak belőle személyi jövedelemadót, és ezáltal az összegnek alig több mint a felét fizetik ki, mint ami a pedagógusokat megilletné, illetve nem pedagógusokat, ami bárkit megilletne” – közölte Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének pécsi ügyvivője.

  A szakszervezet jogi képviselőjének eddig csaknem 100 pedagógus jelezte, elmaradt, jogosnak vélt járandóságukért munkáltatójukkal szemben pert indítanak. „Jó esélyt látok, azt kell, hogy mondjam, tekintettel arra, hogy az ilyen ügyekben a Kúria már hozott egy véleményem szerint precedensnek mondható ítéletet. Ennek a mentén fogalmaztuk meg a beadványokat, és ennek a mentén fogjuk az álláspontunkat képviselni a tárgyalásokon is” – közölte Molnár Péter ügyvéd.

  A Kúria ítélete szerint a bankszámla-kompenzáció nemcsak a pedagógusoknak, de valamennyi közalkalmazottnak jár.
 
Forrás: Magyar Nemzet