Egyre kisebb az esély nyelvtudás nélkül elhelyezkedni

Népszerűek az álláskeresést elősegítő intenzív tanfolyamok

A határközeli osztrák településeken egyre kisebb az esély a nyelvtudás nélküli elhelyezkedésre, a német minimum alapfokú ismerete szükséges bármely munka elvállalásához. Egyre népszerűbbek ezért az álláskeresést elősegítő intenzív tanfolyamok, melyekkel viszonylag rövid idő alatt lehet felkészülni a külföldi, illetve a hazai munkavállalásra – írja a gyorplusz.hu.

   Nem csak azok jelentkeznek ugyanis ezekre a kurzusokra, akik külföldi munkavégzést fontolgatnak, a nyelvtudás számos régiónkbeli cégnél is elvárt – hangsúlyozza Hatos Hajnalka a Hatos és Társa Nyelviskola tulajdonosa, aki a gazdasági válság kirobbanása után indította az első munkavállalásra felkészítő csoportokat, felismerve az igényt: egyre többen keresik a gyors és hatékony segítséget a nyelvismeret megszerzéséhez. Fontosnak tartja, hogy ezek a kurzusok olcsóbbak legyenek mint a hagyományos nyelvoktató tanfolyamok, hogy ezzel is támogassák az álláskeresőket. A teljesen kezdőtől egészen a haladó szintig el lehet jutni a három, egyenként hatvan órás tanfolyam végigjárásával, illetve az otthoni tanulással. „Az elején mindig tisztázom: csak úgy lehet egy nyelvet elsajátítani, ha még legalább ugyanannyi időt ráfordítanak otthon, mint a tanfolyam időtartama, főleg a kezdőknél. A német ráadásul az elején sokkal nehezebb, mint az angol” - mutat rá Majorné Horváth Jolán nyelvtanár, aki a tanfolyamok elején felméri a résztvevők céljait, s az alapok megtanításán túl az igényekhez igazítja a tananyagot. A legtöbb jelentkező a vendéglátásban vagy a kereskedelemben szeretne dolgozni. „Sokan jelentkeznek pincérnek, pultosnak, rengetegen mennek hotelekbe, ahol bármit elvállalnak, zömük konyhán dolgozik kisegítőként. Ők kevés nyelvtudással, egy kurzus után mennek általában. Rengetegen jelentkeznek a parndorfi outletbe, illetve a határhoz közeli gyárakba, vagy szezonmunkákra. A motiváció mindig a bér” - számol be a tapasztalatairól a nyelvtanár és hozzáteszi, nem egyszerű már az elhelyezkedés, aki csak pár szót beszél németül, kicsi az esélye, hogy Burgenlandban dolgozzon, hiszen a cégek válogathatnak a jelentkezők között, messzebb azonban még mindig van remény kis nyelvtudással munkát vállalni. A tanfolyamon felkészítik a résztvevőket az állásinterjúra, önéletrajzot és motivációs levelet írnak. Majorné Horváth Jolán a szóbeli kommunikációra nagy hangsúlyt fektet, illetve fontosnak tartja, hogy az osztrák szókinccsel megtűzdelve tanuljanak a diákok.
 
   Kern Adrienn például saját vállalkozásban dolgozik, s mint mondja, itthon kimerítették a lehetőségeiket, ezért nyitni szeretnének az osztrák piac felé, s ehhez az angol nyelvtudása mellé a németet is szeretné megszerezni. A kezdő tanfolyam elvégzésén túl van, s jelentkezett az induló középhaladóra is, utána pedig alkalmazottként próbál tapasztalatokat szerezni, hogy saját vállalkozást nyithasson. „120 óra elvégzése után meg van a lehetőségem, hogy elhelyezkedhessenek egy cégnél. Komoly energiabefektetéssel jár a nyelvtudás gyors megszerzése, de a jelentkezők többsége eltökélt” - hangsúlyozza Kern Adrienn.
 
Forrás: gyorplusz.hu