Németország: bevándorlás nélkül nincs megélhetés

A következő tizenöt évben a szakmunkások fele nyugdíjba vonul

 A Bertelsmann Intézet pénteken megjelent tanulmánya szerint Németországnak 2050-ig minden évben körülbelül fél millió új bevándorlóra van szüksége, hogy fenntarthassa munkaerő-állományának szintjét – írja a Figyelő.

  A tanulmány figyelmeztet arra, hogy a következő tizenöt évben a Német Szövetségi Köztársaságban a szakmunkások fele nyugdíjba vonul, mivel a „baby boomer", a II. világháború után született nagy létszámú generáció munkában töltött életéveinek végére ér.

  Ahogyan a dél-európai gazdaságok kilábalnak az eurózóna válságából, az EU-n belüli migráció jelentősen lassulni fog, ami azt jelenti, hogy Németországnak az Európai Unión kívülről kell megoldást találnia munkaerő-problémáira.

  „Németország a továbbiakban nem támaszkodhat az EU-n belülről érkező nagyszámú bevándorlóra. Meg kell hoznunk azokat az intézkedéseket, amelyek az EU-n kívüli országok polgárai számára vonzóvá teszik Németországot" - mondta a Bertelsmann Intézet igazgatósági tagja, Jörg Dräger.

   A tanulmány azt jósolja, hogy Németország belső munkaerő-állománya megdöbbentő mértékben csökken. Bevándorlási többlet nélkül a munkaképes emberek száma 2050-re Németországban 36 százalékkal, a jelenlegi 45 millióról 29 millióra esik vissza. Még akkor is, ha a női foglalkoztatás elérné a férfiak szintjét, a nyugdíjkorhatárt pedig 70 évre emelnék, a munkára fogható emberek száma 2050-ben csak 4,4 millió fővel lenne növelhető.

Nehéz becslést adni

   A tanulmány szerzői elismerik, hogy a munkaerőpiac tényleges igényeit nehéz előre jelezni, hiszen például az olyan tényezők, mint a digitalizáció, csökkenthetik az élőmunka-szükségletet. Mindazonáltal azt jósolják, hogy ennek a vákuumnak a betöltéséhez nagy létszámú bevándorlásra van szükség.

  Az elmúlt két évben számos körülmény, így a dél-európai térség magas munkanélkülisége és
a Közel - Kelet politikai bizonytalansága jelentős, Németországba irányuló bevándorlási folyamatot eredményezett.

  A 2013-as évben 429,000-el több ember érkezett az országba, mint ahányan távoztak. A Destatis (a Szövetségi Statisztikai Hivatal) a 2014. évi számot 470,000 körül becsüli. A tanulmány azt jósolja, hogy a következő évtizedben a további, ilyen nagyságrendű bevándorlási többlet tarthatja biztonságos szinten Németország munkaerő-állományát. Ahogyan azonban a „baby boomerek" nyugdíjba vonulnak, a bevándorlás további növelésére lesz szükség.

  A jelentés figyelmeztet, hogy az EU országaiból történő bevándorlás 2050-ig átlagban csak 70,000 főt érhet el, a hiányzó létszámot tehát döntő részben az EU-n kívüli országokból lehet Németországba csalogatni.

Új politikára van szükség

  A 2013-as évben 140,000 bevándorló érkezett Németországba az EU-n kívülről, akik többsége vagy tanulni jött, vagy háborús menekültként érkezett, vagy csatlakozott a családjához. Csak 250,000 ember jött kifejezetten azzal a céllal, hogy munkát keressen.

  Dräger azt állítja, hogy a kormánynak sürgősen újra kell gondolnia bevándorlási politikáját, hogy hozzáigazíthassa azt ezekhez a követelményekhez. Németországnak egy átfogó bevándorlási rendszerre van szüksége, amely egyértelművé teszi, hogy az EU-n kívüli területekről érkező szakképzett emberek befogadása nem csak, hogy megengedett, de kívánatos is, mondta Dräger. Hozzátette: egy új, világos és egyszerű szabályokra épülő törvény kell, amely lehetővé teszi az állampolgárság megszerzését.

   Dräger korábbi tanulmányokból idézett, amelyek azt mutatják, hogy azok az országok vonzóak a bevándorlók számára, amelyek érdemi jövőt ajánlanak az érkezőknek, beleértve a nyelvtanulás lehetőségét, a teljes értékű bekapcsolódást a munkaerő-piacba, amelyek biztosítékokat kínálnak a társadalmi egyenlőségre és védelmet a megkülönböztetés ellen.

   Amint Németország szakképzett embereket csábít el a harmadik világból, megnő az érintett országok egyensúlyának megőrzésével kapcsolatos felelőssége is, tette hozzá Dräger, kijelentve, hogy a fejlődő országok szükségleteinek kielégítése érdekében végzett munka elősegíti a német társadalomba történő fokozott bevándorlás folyamatát is.

  A Bertelsmann Intézet legutóbbi közvélemény-kutatásának eredményei szerint a németek 43 százalék a gondolja úgy, hogy a kormánynak csak akkor kellene vízumot ajánlani idegenek részére, ha ez a küldő ország fejlődése szempontjából nem káros.
 
Forrás:  Figyelő