OBH: cél a bírói képzés megújítása, az igazságügyi életpályamodell kidolgozása

42 százalékos reálbércsökkenés volt a bírák illetményében

Az év feladata a bírói képzési rendszer megújítása és az igazságügyi életpályamodell kidolgozása – mondta az Országos Bírósági Hivatal elnökhelyettese kedden Győrben, az összbírói értekezlet előtt tartott sajtótájékoztatón.

    Gyarmathy Judit kifejtette, hogy nemcsak a bírák, hanem az igazságügyi alkalmazottak képzésére is kiemelt figyelmet fordítanak.

    A Magyar Igazságügyi Akadémia a képzési programokat regionális és helyi szintre viszi, hogy azok szélesebb körben váljanak elérhetővé. A cél az, hogy minden bíró részt vegyen valamilyen egyéni képzésen az idén - mondta.

    Folyamatban van az új igazságügyi életpályamodell kidolgozása, amelyről a következő napokban ír alá együttműködési megállapodást az Országos Bírósági Hivatal, az Országos Bírói Tanács és a Magyar Bírói Egyesület. A modell célja, hogy méltó színvonalra emelkedjen a bírák illetménye és jó munkakörülményük legyen – hangsúlyozta Gyarmathy Judit. Megjegyezte: az elmúlt tíz évben 12 százalékos infláció mellett 42 százalékos reálbércsökkenés volt a bírák illetményében.

    Csermák János, az Országos Bírói Tanács tagja elmondta, hogy a testület három évvel ezelőtti megalakulásától kezdve megalkotta a működési alapdokumentumokat, amelyek a testület "jó munkavégzéséhez mutatnak irányt", kialakult a működési rendje; nyilvánossá tette az ülésekről készült jegyzőkönyveket, emellett soron kívüli ügyintézést rendelt el a devizaperes ügyeknél, mert azok sok embert érintettek.

    Havasiné Orbán Mária, a Győri Ítélőtábla elnöke elmondta, a táblabíróságra másodfokon a Győri, a Tatabányai, a Veszprémi és a Szombathelyi Törvényszékről kerülnek ügyek.

    Az elmúlt tíz évben összesen 22 608 ügy érkezett a táblabíróságra, amelyekből 22 150-et bíráltak el jogerősen. Az elmúlt évtized eseményeit egy könyvben foglalják össze, amely jelenleg nyomtatás alatt van – közölte az elnök.

    Takács József, a Győri Törvényszék elnöke az mondta, a megyére jellemző, hogy az élet elleni bűncselekmények száma alacsony, ugyanakkor a jó gazdasági környezet miatt a költségvetési csalások száma nagy. Példaként említette, hogy április 8-9-én fogják majd tárgyalni a győrszentiváni színesfém-kereskedők ügyét, de a pécsi egyetem vesztegetési ügye is hozzájuk került.