Őszre elkészülhet a bírói élepályamodell

Kiszámíthatóságot, biztonságot, előremeneteli lehetőséget ígérnek

Október közepéig a kormány elé kerülhet a bírói életpályamodell koncepciója, amelyben meg kell jelennie a kiszámíthatóságnak, a biztonságnak és a folyamatos előmenetel lehetőségének, a megbecsülésnek – jelentette ki Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke, hozzátéve, hogy a cél érdekében szakértői testület is alakul.

  A bírói életpályamodell koncepciójának kidolgozásában való együttműködés érdekében megállapodást kötött tegnap az OBH, a Kúria, a Magyar Bírói Egyesület, az Országos Bírói Tanács és a Bírósági Dolgozók Szakszervezete. A megállapodás aláírása kapcsán Handó Tünde, az OBH elnöke elmondta: a cél az, hogy a bírói életpályamodell egységes szerkezetbe foglalt, részletes kidolgozása 2015-ben megtörténjék. Handó felhívta a figyelmet, hogy európai viszonylatban jól teljesítenek a magyar bíróságok, a munka elismerése, a munkakörülmények, a juttatások tekintetében azonban már egyáltalán nem állunk ilyen jól a rangsorban. Az elnök szerint az életpályamodellben egyszerre kell megjelennie az egyén lehetőségeinek, boldogulásának de ugyanakkor a bírókkal szemben támasztott követelményeknek is. Az OBH elnöke reményét fejezte ki, hogy a koncepcióban együtt jelenik majd meg a kiszámíthatóság, a biztonság, az esélyegyenlőség, a folyamatos előremenetel lehetősége, az elkötelezettség megbecsülése és a teljesítmény értékelése is. Handó tájékoztatása szerint a megállapodás aláírása mellett egy szakértői testület is alakul, amely biztosítja a cél eléréséhez szükséges szakmai hátteret. Az OBH emellett saját honlapján létrehoz egy aloldalt, ahol nyilvánosságra hozzák az elkészült szakmai anyagokat és a bírók megtehetik javaslataikat, leírhatják véleményeiket. Handó közölte: egy kormányhatározat-javaslat szerint az Igazságügyi Minisztériumnak október közepéig kell a bírói életpálya koncepciót a kabinet elé terjesztenie. A mi feladatunk, hogy segítsük a jogalkotást – tette hozzá az elnök. 
 
   Darák Péter, a Kúria elnöke a megállapodás kapcsán azt hangoztatta, hogy ha a bírói kar jobb anyagi körülményeket, magasabb fizetést akar, akkor egységet kell mutatnia és így kezdeményezni a változást a törvényhozásban. 
 
   Makai Lajos, a Magyar Bírói Egyesület elnöke aláhúzta, hogy a magyar bíróságok európai viszonylatban a legleterheltebbek közé tartoznak. Bár a bírák jogállásáról szóló törvény biztosítja a döntési felelősség súlyához, a bírói hivatás méltóságához igazodó javadalmazást, ennek reálértéken tartása folyamatos nyomonkövetést igényel – tette hozzá Makai. Úgy vélte, hogy a nemzetgazdaság pozitív eredményei alapján megvalósuló reálbérnövekedéshez igazodnia kell a bírók javadalmazásának is.  
 
Forrás: Magyar Hírlap