Ahová tényleg visszavárják az anyákat

„Munkám visszavár”

Részmunkaidő, rugalmas hozzáállás a főnökség részéről, családi napközi a nyári szünetben: néhány dolog amit a legtöbb nő szívesen tapasztalna a munkahelyén. Magyarországon azonban sajnos kevés cégről mondható el, hogy valóban odafigyelnének arra, hogy nők egy vagy több gyermekes családanyaként vissza tudjanak térni a munka világába. Jó hír, hogy Pécsett van ilyen, sőt díjazták is cégfilozófiájukat – írja a pecsma.hu.

  A JÓL-LÉT Alapítvány és a Nóra-hálózatban együttműködő civil szervezetek – közöttük a Pécsimami Közhasznú Egyesület által működtetett Pécsi Nóra Pont – 2014 végén közösen hirdették meg a „Munkám visszavár” című pályázatot, amelyre gyermekgondozási szabadságuk után korábbi munkahelyükre sikeresen visszatért szülők, elsősorban nők nevezhették munkaadójukat.
 
  A jelölések alapján a JÓL-LÉT Alapítvány szakértői választották ki a 2014. évi Visszafogadó Munkahely Díjjal elismert munkáltatókat. A helyi Nóra-pontokat működtető szervezetek pedig minden olyan régióban, ahonnan jelölések érkeztek,regionális Visszafogadó Munkahely Díjat adtak át.
 
  A dél-dunántúli regionális Visszafogadó Munkahely Díjat a pécsi ügyfélszolgálattal foglalkozó cég, a BUW Hungary Kft. nyerte el.
 
  - Országos viszonylatban a dél-dunántúli régióból érkezett a második legtöbb jelölés. A választásunk azért esett a német központú vállalatra, mert azon kívül, hogy náluk biztosított a rész – és rugalmas munkaidős foglalkoztatás, családi napközit működtetnek, elkötelezettek más, a munkaerőpiacon hátrányos helyzetű rétegek iránt is. Ötven felettieket, pályakezdőket és megváltozott munkaképességűek is szívesen alkalmaznak – indokolja a döntés okát Gellén Nóra.
 
  A cég vezetősége nagyon örült a díjazásnak, mint mondják, büszkeség számukra, hogy egyik munkavállalójuk jelölte őket a díjra. Osztó Andrea a cég kelet európai operációs vezetője elmondta, nagyon meg kell becsülniük kollégáikat, hiszen Magyarországon nem jellemző, hogy az emberek magas szinten beszélne németül vagy angolul. Így számukra fontos, hogy a kollégák biztonságban érezzék magukat.
 
   - A rugalmas hozzáállás mellett a nyári időszakban napi háromszáz forintért családi napközit biztosítunk a nálunk dolgozóknak, a cafetreia rendszerben benne van az iskolakezdési támogatás,valamint számos családi programot szervezünk azért, hogy az édesanyák férjeit és gyermekeit is bevonjuk a vállalat életébe – mondja Osztó Andrea.
 
  Mindezek mellett a cég álláshirdetéseire is jellemző, hogy a nőket gyermekkel az ölükben ábrázolják, így hívva fel a figyelmet a munkaerőpiacon elvárt esélyegyenlőségre.
 
   A BUW Hungary Kft – n kívül Komló Város Önkormányzatát, az Esztergár Lajos Családsegítő Szolgálat és Gyerekjóléti Központot, a Pécsi Tudományegyetemet, a Szigetvári Takarékszövetkezetet, a Generali Biztosító Zrt-t és a Paksi Atomerőmű Zrt-t is jelölték a dolgozók a díjra.

Forrás: pecsma.hu