A politikusi állás fizet a legjobban Magyarországon

Az első helyre ugrott átlagfizetésük

A politikusok tényleg jobban teljesítenek!  Legalábbis az átlagfizetésük az első helyre ugrott a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat tavalyi, több mint félezer foglalkozást és munkakört rangsorba állító kereseti statisztikájában – írja a Blikk

  A „Törvényhozó, miniszter, államtitkár” kategória mellé került egyedül havi egymillió forint feletti összeg (bruttóban), pontosan 1 millió 33 ezer forint. Ezt valójában egyetlen foglalkozás sem tudta megközelíteni.

 Igaz, a legfrissebb adatok között a korábban első helyen álló légiforgalmi irányítók adatai nem szerepelnek, és néhány munkakörről, mint például az ügyvéd nem érkezett értékelhető adat, mint ahogy a mostani botrányok miatt fókuszba kerülő brókerekre vonatkozó kereseti adatok sem szerepelnek a statisztikában. A rangsort a buksza.postr.hu publikálta.
 
  A politikusok mindenesetre gyarapodnak, az átlagösszeg azt jelzi, hogy a csúcsvezetők nyilván ennél is magasabb havi fizetést tehetnek zsebre. A több mint 1 millió forintos havi bruttó átlagfizetésük négyszerese a bruttó 248 ezer forintos országos átlagnak. Az átlagkeresetük egyébként csökkent: 2013-ban még közel 1,3 millió forintot kaptak havonta, miközben egyébként a parlament létszáma is a korábbi 386-ról 199-re csökkent.
 
  – Ez a statisztika világosan jelzi, hogy milyen magas az állami vezetők száma és aránya a politikusi körön belül is. Ez irritálja a közvéleményt, hiszen soha nem dolgozott ennyi jól kereső vezető az állami szférában – értékelte a Blikknek Kiss László, az MSZP országgyűlési képviselője. A politikus úgy vélte, leginkább ezeknek a vezetőknek a jövedelme emeli ilyen magasra az átlagot. – Sajnos a rangsor a különbségekre is rávilágít, így arra is, hogy milyen keveset lehet keresni egyébként tisztességes szakmával is – tette hozzá a honatya.
 


  A „mezei” parlamenti képviselők csak rontanak a politikusi statisztikán, bruttó 747 900 forint alapilletménnyel kell hogy beérjék.
 
  – Viszonylag pontosan meg lehet határozni a politikusok fizetését, hiszen a képviselők, miniszterek jövedelme is ismert. Ám mégis egy specifikus terület ez a munkaerőpiacon, ezért ritkán szerepelnek külön kategóriaként az állami vezetők – mondta lapunknak Ficza János, a fizetes.hu portál szakértője.
 
   A bankvezéreknek rossz évük volt: 2013-ban még havonta átlagosan 920 ezer forintot kaptak, tavaly azonban már csak 721 ezer forintot. Ez pedig 21 százalékos mínuszt jelent.  Jó évük volt viszont az adótanácsadóknak, az ő jövedelmük 13 százalékkal emelkedett.

Forrás: Blikk