Diákész-HÖOK-ISZOSZ: igen az iskolaszövetkezeti törvény módosítására

Több évtizede tartó hátrányos helyzet szűnhet meg

Pozitívan fogadták az iskolaszövetkezeti törvény tervezett módosítását érintettek érdekképviseleti szervezetek - derül ki a Diákész (Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége), az ISZOSZ (Iskolaszövetkezetek Országos Szövetsége) és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) közös vasárnapi közleményéből.

    Az MTI-hez eljuttatott állásfoglalásban rögzítették: az iskolaszövetkezetek bíznak abban, hogy az Országgyűlés támogatja Kósa Lajos és Szatmáry Kristóf fideszes képviselők előterjesztését a passzív státuszú hallgatók helyzetének rendezéséről, és a módosítás életbe lépésével a diákok több évtizede tartó hátrányos helyzete szűnhet meg.

    A két kormánypárti politikus kedden nyújtotta be javaslatát, amely szerint a nappali tagozatos hallgatói jogviszonyukat jelenleg szüneteltető diákok is megkapnák ugyanazokat a kedvezményeket iskolaszövetkezeti munkavállalásuk során, mint az aktív jogviszonnyal rendelkezők.

    A közleményben jelezték: annak érdekében, hogy a problémára valós adatokkal hívják fel a döntéshozók figyelmét, az iskolaszövetkezetek érdekképviseletei felmérést készítettek a passzív félévesek életéről és elhelyezkedési esélyeiről, amit szembeállítottak az iskolaszövetkezeti rendszer által biztosított lehetőségekkel. Eszerint az érintett fiatalok 70 százaléka azért függeszti fel a tanulmányait, mert nem tudja finanszírozni azt, a korábbi szabályozás mégsem biztosította számukra, hogy többi diáktársukhoz hasonlóan védett formában „ismerkedhessenek a munka világával”. A korábbi rendelkezések megfosztották a jogilag nappali tagozatos hallgatókat attól, hogy a passzív félév által biztosított lehetőséget munkahelyi tapasztalatszerzésre használják fel.

    A változással a tanulmányaikat szüneteltető hallgatóknak elérhető válhat az öngondoskodás lehetősége az iskolaszövetkezeteken keresztül. Elérhető lesz annak  - a hungarikum címre várakozó - magyar diákvállalkozási formának a szolgáltatása, ami munkahelyet és ezzel tapasztalatszerzési lehetőséget, jogbiztonságot, legális pénzkereseti lehetőséget nyújt. Az iskolaszövetkezetek az államnak még tovább tisztuló gazdaságot, szja-bevételt, áfabevételt és könnyebben munkát találó fiatalokat jelentenek - összegezték, hozzátéve: a megbízók végre elkezdhetik munka közben is képezni és megismerni leendő munkatársaikat, hiszen minden tizedik volt iskolaszövetkezeti tag korábbi munkaadójánál találja meg főállását.

    A Diákész, és az ISZOSZ hosszú ideje kereste a megoldást és a támogatást az évente közel 25 ezer fiatalt hátrányosan megkülönböztető jogszabályok harmonizációjára - olvasható az állásfoglalásban, amely szerint a  hallgatók érdekeinek védelme érdekében a HÖOK is támogatja az előterjesztést és üdvözli, hogy az előterjesztők a hallgatói képviselők álláspontja mentén alakították ki módosító javaslatukat.