Legyőzték az államot a kórházi dolgozók: fizetni kell

200 millió forintnyi cafeteriát nyert a szakszervezet

Csaknem 200 millió forintnyi cafeteriát nyert jogerősen a szakszervezet az egri Markhot Ferenc kórház mintegy 1500 dolgozójának – írja a Privátbankár.

  Két évre visszamenőleg ki kell fizetnie az államnak az Egri Markhot Ferenc kórházban dolgozók kafetériáját, évente egyhavi bérnek megfelelő összeget – döntött jogerősen az Egeri Törvényszék.
 
  Az elmaradt kafetéria teljes összege elérheti a 200 millió forintot – közölte Székely Tamás, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSZSZ) alelnöke. A munkáltató ugyanis a két évvel ezelőtti államosításkor úgy gondolta, a korábbi kórházfenntartóval kötött szerződéseket nem kell betartania, így a cafeteria-megállapodás sem érvényes az új tulajdonosra.  Ezt sérelmezték az ott dolgozók, s öt munkavállaló jogi segítséget kért a szakszervezettől.
 
   A napokban született törvényszéki döntés a Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézetben dolgozó minden alkalmazottra, összesen 1 500 dolgozóra érvényes.
 
   A MaSZSZ alelnöke emlékeztetett: két pert kezdeményeztek tavaly az egri kórház dolgozóinak megkeresésére. Az egyik a most első fokon megnyert, a béren kívüli juttatásokkal kapcsolatos, a másik pedig a dolgozók alapbérét érintette. Ez utóbbiban tavaly nyertek jogerősen.  Az elnök szerint az egriek sikere példa lehet más, hasonló helyzetben lévő egészségügyi alkalmazottak számára is.

Forrás: Privátbankár