Százmilliók végkielégítésre az MTVA-nál

A több mint 160 fős leépítést hamarosan újabb követi

Összesen akár 200-400 millió forint végkielégítést is kifizethet az MTVA az elbocsátott dolgozóinak. A több mint 160 fős leépítést azonban hamarosan újabb követi – írja a Világgazdaság.
 
 Már végleges az elbocsátási lista az MTVA-nál. A közmédiánál még januárban jelentettek be egy 177 munkavállalót érintő csoportos leépítést, akik közül a szakszervezeteknek legfeljebb 10-15 ember visszavételét sikerült elérniük. Az érintett munkavállalókkal már közölték, hogy munkaviszonyuk meg fog szűnni, a folyamat azonban még május közepéig is eltarthat. Az MTVA a Világgazdaságnak elmondta: mivel a csoportos létszámcsökkentés indoka is igen sokrétű volt, ezért az érintett munkakörök listája is szerteágazó, így érinti a műsorgyártásban résztvevők mellett az adminisztrációs feladatokat ellátókat és az egyes kiszolgáló területeken tevékenykedő munkavállalókat is. Mindez természetesen a végkielégítések miatt jelentős egyszeri kiadást is jelent a közmédiánál: információink szerint végkielégítésekre összesen akár 200-400 millió forintot is kifizethetnek, bár sokakra érvényes a 75 százalékos különadó. Számos közös megegyezés született, gyakori a legalább 6-9 hónapos végkielégítés és akad közel 50 éves munkaviszonnyal is rendelkező dolgozó. Az MTVA a gazdasági racionalizálás, a bérköltségcsökkentés, valamint a vállalat működtetése és a munkafolyamatok ésszerűsítésével magyarázta a leépítést. A közmédia dolgozóinál most a médiatörvényhez kiadott NGM-rendelet verte ki a biztosítékot. Még decemberben módosították úgy a médiatörvényt, hogy a közszolgálati médiánál, hírügynökségnél az alkalmazottakat kötött helyett kötetlen munkarendben kell foglalkoztatni.

   A március végén kijött rendelet pedig az érintett munkaköröket sorolta fel: többek között a rendezőkre, operatőrökre, gyártásvezetőkre, vágókra, grafikusokra, hírügynökségi szerkesztőkre és újságírókra is a kötetlen munkarend vonatkozik április 1-től. Emiatt most több száz szerződést kell módosítani. Mindez a spórolás jegyében, hiszen így nem kell túlóra díjat fizetni a munkavállalóknak. Ugyanakkor a Világgazdaság úgy értesült, hogy a munkáltató kompenzálná az akár 30-40 százalékos bércsökkenést. A szakszervezeti oldalon attól tartanak, hogy a kötetlen munkarend parttalan dolgoztatást is jelenthet. Ugyanakkor így a dolgozókat elvileg nem lehet 8 órás műszakokra beosztani. Ráadásul Szabó László Zsolt, az MTVA vezérigazgatója korábban már bejelentette, hogy a mostani leépítést a közeljövőben újabb hullám követi. A közmédia honlapján elérhető adatok szerint 2014 negyedik negyedévében 2388 fő volt az átlagos létszám a közfoglalkoztatottak együtt.
 
  Segítheti viszont a nézettséget, hogy a következő szezontól visszatér a közszolgálati média képernyőjére a labdarúgó Bajnokok Ligája. Az UEFA pályázata a közvetítés jogdíjaira bankgaranciát kért, ezért az MTVA most a 2018 június 30-ig terjedő időszakra 1 milliárd forint összegű bankgarancia keret biztosítására írt ki közbeszerzést.
 
Habonnyal alakult meg az új jobboldali sajtócég
 
  A Válasz.hu szerint megalapították a Modern Media Group Zrt.-t, amely az új jobboldali sajtóbirodalom központi cége lesz. Az egyik tulajdonos a miniszterelnök főtanácsadója, Habony Árpád, a cég másik fele Győri Tiboré, aki az előző ciklusban a Miniszterelnökség jogi ügyekért felelős vezetője volt. Az MMG székhelye ott van, ahol a Napi Gazdaság működik, a cég vezérigazgatója pedig Keresztesi Péter, aki a Napi Gazdaság kiadójának ügyvezetője. A gazdasági napilap Liszkay Gábor volt Magyar Nemzet főszerkesztő érdekeltségébe kerülhet.
 
Forrás: Világgazdaság