Éhbér riasztja a gyermekvédőket

Súlyos szakemberhiány

Súlyos szakemberhiánnyal küzdenek a gyermekjóléti szolgálatok, különösen kevés a gyermekpszichológus. Azok közül pedig, akik mégis ezt a szakmát választják, sokan amint tudnak, menekülnek a pályáról. Az ok leginkább az alacsony bérezés, de a pszichés terhelés is szerepet játszik ebben – írja a sonline.hu.

  A probléma nem új keletű, tavaly országos demonstrációt is szerveztek az ágazatban dolgozók, amihez a kaposváriak ugyan nem csatlakoztak, de egyet értve a demonstrálókkal a béremelésért ők is szót emeltek. A megmozdulásra bérpótlék formájában kaptak a dolgozók besorolásuk szerint 6 és 17 ezer forint közötti havi összeget. Most azonban ismét kongatja a vészharangot a szakma, a közelmúltban a Magyar Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatok Országos Egyesülete fogalmazta meg a fentebb említett égető problémákat. – Kevesen dolgoznak a gyermekvédelemben, akik mégis ezt a szakmát választják, alacsony bérezésűek és kevéssé motiváltak – mondta az InfoRádióban a Magyar Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatok Országos Egyesületének szervezeti alelnöke. Szabó János szerint ráadásul a szociális dolgozók kezében nincs túl sok eszköz a veszélyeztetett gyerekek helyzetének javítására. Takács Imre elnök pedig az mno.hu-nak nyilatkozott úgy: a súlyos szakemberhiány lehetetlenné teszi a minőségi munkát, hiszen egyetlen szociális munkásra akár negyven-ötven család is juthat, miközben legfeljebb öt-tíz család tartozhatna egy szakemberhez. Az égető szakemberhiány egyik oka a szociális ágazatban fizetett bérek teljes versenyképtelensége. Egy diplomás gyermekvédelmi szakember pályakezdőként nettó 80 ezer forintot visz haza, de a több éve a pályán lévő kollégák bére sem éri el a 100 ezer forintot Takács Imre szerint. A gyermekjóléti szolgálatoknál ezért óriási a fluktuáció.

  – Az anyagiak mellett súlyos gondot jelentenek az egyre több családban előforduló pszichés problémák, aminek következtében nő a családon belüli erőszak eseteinek száma, márpedig ennek kezelésére nincs megfelelő ellátórendszer – közölte Takács Imre az mno.hu kérdésére. – Kevés a gyermekpszichológus, de a felnőttek esetében is nagyon rossz a helyzet.

  Kérdésünkre, hogy Somogyban valamennyi feladat ellátására van-e elegendő szakember a gyermekvédelemben, a Somogy Megyei Kormányhivatal Gyámügyi és Igazságügyi Főosztálya úgy válaszolt: valamennyi intézmény működőképes, ugyanakkor van néhány olyan speciális szakterület, például pszichológus, ahová nehéz szakembert találni, főleg vidéken – közölték. – Az említett fluktuáció okai közé tartozik, hogy szép, de embert próbáló, gyakran komoly lelki terhekkel járó feladatot jelent e szakma gyakorlása. A kormányzat minden lehetséges eszközzel segíti munkájukat, így az EMMI honlapján szereplő adatok szerint 2014 januárjában 12 milliárd forint bérpótlék folyósításával, illetve az idén júliustól igyekeznek további 15 milliárd forinttal megemelni a dolgozók bérére fordítható összeget. A nevelőszülők élethelyzetének javításán túl mintegy 140 millió forintos programot indítottak arra, hogy segítséget nyújtsanak a nevelőszülőknek tartós fogyasztási cikkek, hűtőszekrény, mosógép beszerzéséhez. A szociális és gyermekvédelmi területen dolgozó közalkalmazottak számára a sajtóban is megjelent információk szerint 2016-tól bevezetésre kerül az új életpálya modell, ami a szakmai és anyagi megbecsülés egyértelmű javítását eredményezi – tájékoztatott a főosztály.

Csaknem két és félszáz somogyi nevelőszülő ad otthont gyerekeknek

  A megyei gyámügyi főosztály tájékoztatása szerint a gyermekvédelemben dolgozó szakemberek egy része az alapellátásban dolgozik, ők a családjukban nevelkedő nehéz helyzetben lévő gyermekeknek, családjuknak segítenek. A másik részük a gyermekvédelmi szakellátásban dolgozó szakember, aki az állami gondozott gyermekek érdekében dolgozik. Az alapellátást önkormányzati intézmények biztosítják, vidéken alapellátási központokba szervezve, míg a szakellátás állami intézményként működik, ide tartoznak a nevelőszülők is.
Az alapellátásban 70 fő felett van a felsőfokú végzettséggel rendelkező családgondozók száma Somogyban, míg a szakellátásban a szakmai létszám 360, amihez hozzájön 237 nevelőszülő. – Mind az alapellátásban, mind pedig a szakellátásban közalkalmazottak dolgoznak, bérezésük a közalkalmazotti bértáblában foglaltak szerint történik – közölte a gyámügyi főosztály. – A nevelőszülők esetében jelentős előrelépés volt, hogy tavaly január 1 óta a nevelőszülők is munkaviszonyban – nevelőszülői foglalkoztatási jogviszonyban – látják el feladatukat. Bérezésük is átalakult, mely alapdíjból és kiegészítő díjból áll, ami minden egyes elhelyezett gyermek után megilleti őket. A többletdíj pedig speciális és különleges szükségletű gyermek után jár a nevelőszülőnek.

Forrás: sonline.hu