Sztrájk az ELTE-n: fellázadtak a tanárok

Információs sztrájk kezdődött az egyetem Társadalomtudományi karán

Több egyetemi szakot megszüntetne az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) egy kiszivárgott tervezet szerint. Az ELTE Társadalomtudományi Karát érzékenyen érintené, a nemzetközi tanulmányok alapképzés megszűnése (csak mesterszak formájában maradna meg), a társadalmi tanulmányok BA szak pedig teljesen megszűnne. A hallgatók hétfő délután 6-ra hallgatói és oktatói fórumot hívtak össze, de a karon már napközben is törölték az órákat, ahogy írják a Facebookon, „információs sztrájkot” kezdtek – írja az fn.hir24.hu.

  Eltés forrásainktól megtudtuk, az oktatók jelenleg bemennek a tantermekbe, de a tanagyag helyett az érintett szakokat fenyegető helyzetről beszélgetnek a diákjaikkal. Az oktatók közül sokan úgy gondolják, a kormány célja az, hogy a hallgatókat a Nemzeti Közszolgálati Egyetem társadalomtudományi szakjaira irányítsa át, ahová nagyon kevesen jelentkeznek. Sokan azért sem értik a kialakult helyzetet, mert az ELTE összes társadalomtudományi képzése átment az úgynevezett akkreditációs eljáráson. A diákok részéről pozitív a sztrájk fogadtatása: örülnek, hogy átbeszélhetik a problémát.
 
  A Mi akarjuk eldönteni, mit tanulunk! Hallgatói és oktatói fórum című rendezvény Facebook-oldalán jelezték a szervezők, a tiltakozáshoz a szegedi, pázmányos és corvinusos hallgatók is csatlakoztak. A tiltakozók kérik az ELTE hallgatóit, hogy eltés polókban vegyenek részt a fórumon.
 
  Eközben a Műegyetem (BME) Gépészkari Hallgatói Képviselete is közölte, hogy tiltakozik az ipari termék- és formatervező mérnöki alapképzés megszüntetése ellen. Azzal mentik a szakot, hogy megfelel a kormány gyakorlatorientált képzéseket preferáló álláspontjának, mivel a hallgatók tanulmányaik negyedét tervező stúdiókban vagy épp iparvállalati telephelyeken töltik el. Emiatt ők is hallgatói fórumot szerveztek 6 órára, a BME Központi Épületének 51-es előadójába, ahova az érintett óbudai és soproni hallgatókat, oktatókat is várják.

Forrás: hir24.hu