Kiss László: Ez nem bérharc, hanem felhívás

Fekete hétvégék a kórházakban

Ez nem bérharc, ez a magyar egészségügy helyzetére való felhívás - mondta Kiss László az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. Fekete hétvégéket hirdettek a magyar kórházak ápolói.

  Az egészségügy gyászos állapotára akarják felhívni a figyelmet azzal, hogy feketében dolgoznak. A kezdeményezéshez egyre többen csatlakoznak, a Facebook-oldalon egymás után sorakoznak az egyetértő hozzászólások és a feketét viselő kórházi ápolók fotói.
 
 A Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke szerint a túlóra pénzek valószínűleg a finanszírozási gondok miatt csúsznak néhány helyen, de a túlóra pénzeket mindenütt ki kell fizetni. Ez a nővérek kezdeményezése, mondta Kiss, aki hangsúlyozta, ha nincs utánpótlás, nincs bérezés, akkor ki fog ürülni a szakma.
 
  A kollégák nagy része két, három másodállás mellett csinálja a dolgát, hogy meg tudjon élni, vagy munka után még elmennek takarítani, tette hozzá. A szakszervezeti vezető kiemelte, minél több fiatalt kellene a területre terelni, ahelyett, hogy egyre nehezebb helyzetbe hozzák a szakmát.

Forrás: ATV