Kordás László: Hatékonyabbá kell tenni a szakszervezeti érdekképviseletet

A szövetség mögött több mint 200-220 ezer tag van

Hatékonyabbá kell tenni a szakszervezeti érdekképviseletet - jelentette ki Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSzSz) elnöke a szövetség Borsod-Abaúj-Zemplén megyei képviseletének sajtótájékoztatóján pénteken, Miskolcon.

    Kordás László hangsúlyozta, hogy a szakszervezeteknek alkalmazkodniuk kell a munka világában megváltozott viszonyokhoz és ezzel magyarázta a szakszervezeti tömörülés létrehozását is. A hatékonyság javulását szolgálja, hogy az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége és a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége egybeolvadt, a  Szakszervezetek Együttműködési Fóruma pedig tagszervezetként csatlakozott az új formációhoz. A szövetség mögött több mint 200-220 ezer tag van – hangsúlyozta az elnök.

    A szakszervezeti vezető elfogadhatatlanak és tarthatatlannak mondta, hogy a közszférában 2008 óta nem volt általános bérfejlesztés, és 2017-ig erről nincs is szó, mindösszesen egyes csoportoknak az életpálya-modell bevezetésével emelkedhet a fizetése.

    „Az állam a saját alkalmazottait sem becsüli meg” – hangoztatta a szakszervezeti elnök.

    A szakszervezeti törekvések között kiemelte, hogy a minimálbér nettó értékének el kell érnie a létminimumot, mert most 20 ezer forinttal alacsonyabb. Az egyedülállók létminimumának szintje 87 500 forint, míg a nettó minimálbér 68 ezer forint.