Megszólalt a kirúgott pénzszállító

A szakszervezet ügyvivője maradt

 Kirúgták, de mégis visszajár a JNT Kft. telephelyére Kuti Zsolt Zoltán. A pénzszállító az Értékszállítási és Őrzésvédelmi Dolgozók Szakszervezet JNT alapszervezetének ügyvivője maradt.
 
  Bár Kuti Zsolt Zoltán pénzszállítót kirúgta a JNT Kft., mert rossz hírét keltette a Magyar Posta leányvállalatának, ő maradt az Értékszállítási és Őrzésvédelmi Dolgozók Szakszervezet JNT alapszervezetének ügyvivője. Tisztsége miatt továbbra is beengedik a Telek utcai telephelyre, ahol a JNT Security Kft. pénzszállítói sztrájkolnak.

12 év után küldték el
 
  Kuti Zsolt az Origónak azt mondta, hogy tegnap délután felhívta őt a JNT igazgatója, és átadta neki a rendkívüli felmondását tartalmazó levelet. „Meglepődtem, amikor megkaptam a felmondásomat, 12 éve dolgozom a cégnél” - mondta a pénzszállító. A levélben arra hivatkoztak, hogy a sajtóban adott nyilatkozataival a cégnek hitelrontást okozott, és a JNT gazdasági érdekeit sértette, mondta Kuti Zsolt.
 
Perre megy
 
  Kuti Zsolt Zoltán nem ért egyet felmondásával, és jogi útra tereli az ügyet. Ebben a Munkástanácsok Szövetsége is támogatja. A szakszervezet felszólítja a munkáltatót, hogy azonnal állítsa helyre Kuti Zsolt munkaviszonyát. A szakszervezeti tisztségviselők szólás és vélemény szabadságát a hazai és nemzetközi jogszabályok biztosítják és védelmezik.
 
  Ha a munkáltató nem állítja helyre Kuti Zsolt munkaviszonyát, akkor hazai és nemzetközi fórumokhoz fordulnak, áll a Munkástanácsok közleményében.
 
  A kollégái továbbra is mellette állnak és ez nagyon jól esik neki, mondta Kuti Zsolt Zoltán. A budapesti értékszállítási és biztonságtechnikai dolgozók 95 százaléka továbbra sem nem vette fel a munkát. A határozatlan idejű sztrájkot kedden hajnalban kezdték. ”A fiúk kitartanak, harcolnak az igazukért” - mondta Kuti Zsolt Zoltán.
 
  Még sosem voltam munkanélküli, mindig az egyik munkahelyről mentem át a másikra. A szakmám karosszérialakatos, de ezt már csak hobbi szinten űzöm – mondta az Origónak. Elmondta, a kirúgása miatt sok barátja ismerőse kereste meg és munkát ajánlottak neki, de most még a sztrájk viszi el minden idejét.De amint ideje engedi, mérlegelni fogja az állásajánlatokat. A pénzszállító szakma zárt világ – mondta Kuti Zsolt Zoltán, nem tudom, hogy ott el tudok-e még helyezkedni valaha.

Megszakadtak a bértárgyalások
 
  Az ügyvivő azt mondta, a fizetésükkel elégedetlenek. Az utóbbi 4 évben egyszer emelték a pénzszállítók bérét. Most 5 százalékos, sávos béremeléssel lennének elégedettek. A munkát azért szüntették be, mert megszakadtak a bértárgyalások. Kuti Zsolt Zoltán hozzátette, a munkáltató részéről az utóbbi 4 napban nem kereste meg őket senki.
 
  A Posta szerint a JNT Kft.-nél dolgozó értékszállítók bruttó jövedelme pótlékokkal és juttatásokkal együtt 269 ezer forint havonta. A JNT-nél dolgozó pénz- és értékszállítók 13. havi fizetést is kapnak – közölte a Magyar Posta. A Posta és a BKK szerint a sztrájk miatt nincs fennakadás sem az utalványok kifizetésében, sem a posták készpénzellátásában. A BKK jegy- és bérlet automatáiban is van elég váltópénz.

Forrás: Origo