Jó a szakképzési rendszer átalakításának iránya a szociális partnerek szerint

A szakközépiskolák szakgimnáziumokká, a jelenlegi szakiskolák pedig szakközépiskolákká alakulnának át

 Jó a szakképzési rendszer átalakításának iránya a szociális partnerek szerint, a változtatási tervek összhangban vannak a munkaerőpiac igényeivel - közölte a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) Monitoring Bizottsága pénteken az MTI-vel, miután megtárgyalta a szakképzési rendszer átalakítását célzó javaslatokat, amelyeket a kormány szerdán nyújtott be az országgyűlésnek.

    Hozzátették: feltétlenül szükségesnek tartják emellett, hogy rendelkezésre álljanak az átalakításhoz szükséges források.

    A közlemény szerint az ülésen Czomba Sándor munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár jelezte: a kormány nyitott a társadalmi partnerek esetleges javaslataira, észrevételeire.

    A szerdán benyújtott törvénymódosító javaslatok szerint a 2016/2017-es tanévtől a mostani szakközépiskolák szakgimnáziumokká, a jelenlegi szakiskolák pedig szakközépiskolákká alakulnának át. A tervek szerint a szakgimnáziumban szakmai érettségi vizsgát és szakképesítést lehet szerezni. A szakiskolák helyébe lépő szakközépiskolákban az első három év után szakmai vizsgát tehetnének a diákok, majd további két év alatt felkészülhetnének az érettségire.