Magyarország brutálisan boldogtalan

World Happiness index

 Kijött a világ országainak boldogságát vizsgáló lista, amit Svájc vezet, Magyarország pedig a lista alsó fertályán kullog.

Nem túl nehéz rájönni, melyik ország végzett idén a Sustainable Development Solutions Network (SDSN) World Happiness indexének, azaz boldogságlistájának elején: Svájc. Az ENSZ által támogatott projektben több mutatót gyúrnak egybe, így a GDP/fő értéket, a várható élethosszt, a korrupciót és a társadalom szabadságfokát - írja a BBC.
 
  Magyarország a nem túl előkelő 104. helyen van a szír háború árnyékéban élő Libanon és a drogkartellek gyilkosságokkal ellepett Honduras között.
 
  Az első ötbe persze fejlett államok kerültek. Svájc után a 2008-as válságból kilábalt Izland, egykori gyarmattartója, Dánia, az (olajban is) gazdag Norvégia és egyetlen nem európaiként Kanada következik. A 158-as lista alján Ruanda, Benin, Szíria, Burundi és Togó állnak, tehát fejlődő országok, kivéve az öldöklő háború sújtotta Szíriát. Togó utolsó helye olyan szempontból érdekesség, hogy a durva háborúk elkerülték az utóbbi években (és pont most zajlik az elnökválasztás itt).
 
  A jelentés szerint a boldogság mint fokmérő egyre elterjedtebb a gazdasági mutatók mellett. Egyre több nemzeti kormány és helyi önkormányzat használja lakói elégedettségének mérésére ezt a mutatót. A globális boldogságmérést először 2012-ben végezték el.

Forrás: hir24.hu