Emelkedett a halálos munkahelyi balesetek száma

Húszezren sérültek meg

Országosan és Csongrád megyében is emelkedett a halálos munkahelyi balesetek száma, ezért a megyei kormányhivatal megerősíti a munkavédelemmel kapcsolatos tájékoztató tevékenységét – jelentette be Juhász Tünde kormánymegbízott szerdán Hódmezővásárhelyen.

    2014-ben országosan az előző évinél csaknem 2,5 ezerrel több, mintegy 20 ezer munkahelyi baleset történt. Tavaly  69 ember vesztette életét munkabaleset következtében, tizenhattal több, mint egy évvel korábban – mondta a kormánymegbízott a Csomiép Beton és Meliorációs Termékgyártó Kft.-nél rendezett munkavédelmi nyílt napot megelőző sajtótájékoztatón.

    Csongrád megyében 2013-ban nem történt halálos munkabaleset, tavaly azonban négyen életüket vesztették – közölte Juhász Tünde.

    A becslések szerint azonban a munkabalesetek 25 százalékát – részben az illegális foglalkoztatás miatt – nem jelentik be – tudatta a kormánymegbízott.

    Juhász Tünde hangsúlyozta, szemléletváltásra van szükség ahhoz, hogy a munkáltatók és a munkavállalók is belássák a munkavédelmi követelmények betartása közös érdekük. A hatóságnak az ellenőrzések során nem célja a bírságolás, tájékoztató, megelőző szerepet kívánnak betölteni. Ezért indítottak konzultációsorozatot, ahol arra is kíváncsiak, akadnak-e olyan kötelező elvárások, amik sehogy sem alkalmazhatók egy-egy munkafolyamatnál.

    Mészáros Antal, a Csomiép Kft. ügyvezetője elmondta, az építőipari vállalkozásnál az elmúlt években történtek súlyos munkahelyi balesetek, melyekről kivétel nélkül kiderült, hogy dolgozói figyelmetlenség miatt következtek be.

    A cég ezért egyre több helyen dolgozóktól független biztonsági rendszereket vezet be, és törekszik arra, hogy javítson a munkavállalók közérzetén, pszichés állapotán – közölte a szakember.