Komoly sztrájkfenyegetést kapott a BKV, már emelne a béreken

Két százalékkal csábítják a szakszervezeteket

A VS.hu értesülése szerint a BKV elmozdult eddig tartott álláspontjáról, hogy 2015-ben nulla béremelést ad dolgozóinak. 2 százalékkal csábítják a szakszervezeteket. Ez 1 milliárd forintba kerülne. Egy héten belül eldől, lesz-e sztrájk májusban, vagy elfogadják az ajánlatot. Januárban arról szóltak a hírek, a BKV költségvetését – főváros jóváhagyásával – úgy tervezte a Budapesti Közlekedési Központ Zrt., hogy abban nem szerepel forrás a közlekedési vállalat dolgozóinak béremelésre. Míg tavaly 3 százalékos alapbéremelést kaptak, az idei előirányzat nulla százalék volt.

  A VS.hu információi szerint a BKV most beadta derekát, Bolla Tibor vezérigazgató két százalékos béremeléssel állt elő a héten. Ajánlatát a kötött pályás ágazatot képviselő Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége, és a legnagyobb BKV-s buszos érdekvédelmi szervezet, a Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége által kezdeményezett kollektív munkaügyi vita során tette meg a héten. A személyszállítási törvény értelmében, ha a kollektív munkaügyi vita keretében egy héten belül nem sikerül megállapodni a feleknek, a munkavállalók jogosultak sztrájkok tartani.
 
   E két reprezentatív szakszervezet együtt 7 ezer főt képvisel a 12 ezer dolgozót számláló BKV-nál, ahol a szakszervezeti tagok száma körülbelül 8-9 ezer. A két szövetség egyébként nem mondható türelmetlennek, a kollektív munkaügyi vita már több mint két hete tart, és a BKV csak most tett béremelési ajánlatot.
 
   A szakszervezetek eddig nem jelölték meg pontosan hány százalékot kérnek. Azt írták, összehasonlításuk alapja a velük hasonló profilú szolgáltató cégeknél, illetve a fővárosi tulajdonú cégeknél végbement béremelés mértéke. További kérésük, hogy a jelenleg havi 5 ezer forintos cafeteria keretet növeljék, bővítsék az utalványokon kívül igénybe vehető juttatások körét. E tekintetben a BKV nem mutatkozik engedékenynek, a tárgyalásokon nem tett ajánlatot a szakszervezeti kérés teljesítésére.
A két szakszervezeti szövetség nem mondott igent a BKV 2 százalékos ajánlatára, amely 1 milliárd forintba kerülne a társaságnak. Jelenleg a szakszervezetek értékelik az ajánlatot, hogy abból hány forintos személyes bérfejlesztést lehet kihozni. Információink szerint a tagság véleményének figyelembevételével egy héten belül megtartják a hivatalos válaszadáshoz szükséges testületi gyűléseket. Ezeken kaphatnak felhatalmazást a szakszervezeti vezetők az ajánlat elfogadására vagy visszautasítására.
 
   Ha az utóbbi következik be, akkor a május hónap várhatóan BKV-sztrájkot fog hozni. A 2010-ben módosított sztrájktörvény munkabeszüntetés idején a közszolgáltató vállalatoknál 66 százalékos elégséges ellátási szintet ír elő közigazgatási határon belül – azon kívül 50 százalékot. Korábban ez nem volt szabályozva, tárgyalásokon illetve a bíróságon döntötték el a vitát.

Sztrájkcsúcs

   Az eddigi leghosszabb, egy hétig tartó BKV sztrájk 2010 elején volt. Január 12-től január 18-ig a BKV 14 szakszervezete lépett sztrájkba. Ennek során az autóbusz- és villamosközlekedés szinte teljesen megbénult, a metró-, HÉV- és trolibusz-közlekedést nem érintette. A kieső autóbuszok egy részét a BKV alvállalkozók bevonásával igyekezett pótolni illetve a Volánbusz járatait hívták segítségül, amelyek a BKV megállóiban is megálltak. Január 18-án hétfőn 0 órától a szakszervezetek felfüggesztették a sztrájkot, 19-én aláírták az új kollektív szerződést, a sztrájkot lefújták.

Forrás: vs.hu