A ringlispíl már a múlté

Nyakó István, a Közmunkás-szakszervezet társelnöke:

Régi majálisozónak számítok, az elmúlt több mint negyven évben egy kezemen meg tudnám számolni hányat hagytam ki. Én még voltam felvonulni, először nagyapám brigádjával a Diósgyőri Gépgyár munkásaival, aztán anyukám munkahelye a Semmelweis Kórház dolgozóival. Az igazi ünnep nekem azonban a majális volt. Ringlispíl, vattacukor, céllövölde, bográcsgulyás – írja Nyakó István, a Közmunkás-szakszervezet társelnöke a Népszavában . 

  Szülővárosomban Miskolcon a Csanyik völgy volt a majálisok hagyományos helyszíne, ahol a rendszerváltást követően is mindenki jól érezte magát. A fideszes városvezetés megszüntette a csanyiki majálisokat, úgy érzem, legszívesebben az egész ünnepet betiltanák. A NER-től idegen baloldali Május 1, a dolgozó emberek ünnepe.
 
  Lehet, hogy az ünneppel együtt nekik a dolgozó emberek is idegenek. Az az aljas és brutális támadás, amivel gyakorlatilag betiltották a sztrájk lehetőségét, dolgozó ellenessé változtatták a Munka törvénykönyvét, és falhoz állították a szakszervezeteket azt mutatja, hogy az Orbán rezsim munkavállaló és szakszervezet ellenes.
 
  Régen a majálison a mozgalmi dalok mellett végig hangos bemondón mondták az aktuális politikai üzeneteket. „Éljen május elseje a munkásosztály nemzetközi ünnepe!”. Ma azt kell ordítani: „Követeljük a sztrájkhoz való jogot! Követeljük, hogy a Munka törvénykönyve a munkavállalókat védje, a munkáltatókkal szemben! Követeljük, hogy azonnal állítsák vissza a korkedvezményes és korengedményes nyugdíjat! Követeljük, hogy a mindenkori minimálbér mértéke érje el a létminimum összegét! „Munkát, kenyeret, tisztességes béreket!”.
 
  Vannak, akik a régi hagyományokat tiszteletben tartják, ápolják, védik, aktualizálják. Miskolcon most is lesz ünnep és lesznek ünneplők, lesz felvonulás is. A Magyar Szocialista Párt továbbra is ott tartja rendezvényét. A felvonulók soriban én is ott leszek közmunkás barátaimmal, azután Ózdon folytatom az ünneplést. Ringlispíl, vattacukor már nem lesz, de a bográcsgulyással jól lakhatunk.

Forrás: Népszava