Brutálisra sikeredett a majális

Összecsapás, sztrájk

Több európai országban is botrányosra sikerültek a május elsejei rendezvények. Törökországban összecsaptak a felvonulók és a rendőrök, Görögországban sztrájkot hirdettek, a francia nacionalisták vezetőjét pedig saját apja és félmeztelen aktivisták is megzavarták beszéde közben – írja az mno.hu.

  Brutális majális Törökországban: Isztambulban verekedésbe, majd tömegoszlatásba torkollott a munka ünnepén tartott felvonulás. A tüntetők azt sérelmezték, hogy nem engedték be őket arra a térre, ahol 2013-ban hetekig követelték az Erdogan-kormány lemondását.
 
  A szomszédos Görögországban sztrájkkal ünnepeltek a szakszervezetek. Az érdekvédelmi csoportok így tiltakoztak a további reformok ellen, amelyeket Athén nemzetközi hitelezői követelnek. A résztvevők arra figyelmeztették a kormányt: ne szegje meg választási ígéreteit, és vessen véget a megszorításoknak. „Egyetlen kormánynak, legyen az jobb- vagy baloldali, sincs joga, hogy az emberek ellenében kössön egyezségeket és a mi kárunkra játszadozzon” – mondta egy buszsofőr.
 
  Botrányosra sikeredett a május elseje Franciaországban is. A nacionalista Nemzeti Front vezetőjét, Marine Le Pent először saját apja zavarta meg – mielőtt elkezdhette volna beszédét, felvonult a színpadra és ünnepeltette magát a tömeggel. Jean-Marie Le Pen nincs beszélő viszonyban lányával, aki bírálta antiszemita kijelentéseiért és fegyelmi vizsgálatot is kezdeményezett ellene.

  Le Pen apja távozása után sem beszélhetett sokáig, ugyanis megjelentek a helyszínen a Femen félmeztelen tüntetői, akik náci karlendítéssel és zászlókkal jelezték: Hitler követőjének tartják a populista politikust. Oroszországban közben Lenin- és Sztálin-képekkel vonultak fel a kommunisták a munka ünnepén. Vezetőjük a munkások kizsákmányolása mellett az ukrajnai orosz szakadárokról is beszélt. „Azt akarjuk, hogy a hatalom a népé legyen és az egész ország méltóságteljesen élhessen. A bérek, nyugdíjak és ösztöndíjak az ország gazdagságának megfelelőek legyenek, ne az emberek egy kis csoportja tegye zsebre a pénzt. Az igazi békéért állunk ki, őszintén támogatjuk Novorossziát és a Donyec-medencét” – fogalmazott az orosz kommunista párt vezetője.

  Ünnepeltek a donecki oroszbarát lázadók is: a szakadár területek lakói egy Lenin-szobor lábánál rendezték meg a május elsejei felvonulást.

Forrás: mno.hu