Kipróbálhatták, milyen közmunkásnak lenni

Speciális akadálypálya

Vattacukor helyett közmunkára invitálta az érdeklődőket a Közmunkás Mozgalom a Jövőért szervezet. A józsefvárosiak a közmunkások mindennapjaiba pillanthattak be a speciális akadálypályán. Idén elérheti a 200 ezret a közmunkások száma, a kormány összesen 270 milliárd forintot szán a célra – írja az mno.hu.

  „Gyertek, gyertek! Próbáljátok ki, milyen a jó munkahely, megfelelő munkakörülmények, megfelelő védőfelszerelések!” Gábor Péter invitálja a járókelőket, hogy próbálják ki a rendhagyó közmunkás-akadálypályát. A férfi maga is közmunkásként dolgozik, a közelmúltban képezték ki varrónőnek. Az akadálypályát végigjáró játékosok bepillanthattak a közmunkás-mindennapokba.

  A fizetés előtt azonban lehetnek meglepetések. A havi bért a kukahorgászaton lehetett kipótolni. Illés Márton végül 20 ezer forinttal zárta a játékot. „Érdekesnek találtam a játékot, mert megmutatja az embereknek, hogy milyen a közmunka másik oldalán lenni” – fogalmazott a férfi. Egyhavi munkáért a közmunkásbér nem túl vonzó összeg, a néhány perces akadálypálya végigjárásáért azonban már sokan elfogadták volna. Az eseményt a Közmunkás Mozgalom a Jövőért szervezte. „A közmunkában rengeteg sok probléma rejlik, amivel találkoznia kell egy közmunkásnak, és mi ezekre a problémákra szeretnénk felhívni a lakosságnak is ugyanúgy a figyelmét, aki elhiszi sajnos azokat a sztereotípiákat, amiket a kormány közöl rólunk sajnos, hogy lusták vagyunk, nem akarunk dolgozni, életstratégiánk az otthonülés, a segély. Hát szeretnénk kijelenteni, hogy nem igaz, sem a közmunkásfizetésből, sem a segélyből nem lehet megélni. Rendes munkát szeretnénk rendes fizetésért” – nyilatkozta Csonka József, a Közmunkás Mozgalom a Jövőért szóvivője.

 Az 50 ezer forintos közmunkabérből Csonka József sem tud kijönni. „Én megkapom a fizetésemet, csak a csekkeket elkezdem befizetni, egy nap alatt elfogyott a fizetésem, és utána kukáznom kell szó szerint, hogy meg tudjak élni.”

 2015 első negyedévében több mint 175 ezren éltek közmunkából. Idén viszont a tavalyi 230 milliárdnál többet, 270 milliárdot szán a célra a kormány. Így 15-20 ezerrel több közmunkásra számíthatnak a foglalkoztató szervezetek.

Forrás: mno.hu